Як бути, якщо попалася підроблена банкнота - поради від НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як бути, якщо попалася підроблена банкнота - поради від НБУ

Кримінал
3187
Незважаючи на те, що рівень шахрайських оборудок знижується, що робити, якщо людині до рук потрапила купюра, яка викликає сумніви щодо справжності. Абсолютно не має значення, чи це гривня, чи іноземна купюра.
Як повідомив під час освітньої лекції із системи захисту гривні в Музеї грошей НБУ головний спеціаліст управління організації виробництва і захисту грошей і бланків цінних паперів Департаменту грошового обігу НБУ Віталій Ковтонюк, кожен має право і може звернутися до банку, де співробітник банку – касир зобов’язаний прийняти підроблену купюру, оформивши при цьому кілька документів.
До переліку паперів входить довідка про вилучення на право дослідження банкноти, один з примірників надається людині на руки, а другий залишається у касира. У цій довідці зазначаються реквізити клієнта, крім цього, людина пише заяву в банк, куди звернулася, в якій вказує, для кого і з якою метою передає банкноти, також вказується номінал, реквізит і серійний номер. Після чого пакет документів формується і разом з підробкою відправляється до Департаменту грошового обігу НБУ.
Процедура перевірки купюри не тривала – експерту НБУ дається 5 днів, однак, як запевнив Віталій Ковтонюк, іноді час на експертизу збільшується через процес збору всіх необхідних паперів і час передачі регулятору. Копітку роботу зі встановлення справжності купюр проводять 4 людини.
“Незалежно від того, як пошкоджена банкнота, якщо вона визнається платоспроможною, номінал купюри обмінюється клієнту в будь-якому вигляді: або дрібними купюрами, або монетами”, – заявив головний спеціаліст управління організації виробництва і захисту грошей і бланків цінних паперів Департаменту грошового обігу НБУ Віталій Ковтонюк під час лекції.
Загальному правилу обміну підлягає банкнота, яка зберегла 55% своєї первинної площі. Це можуть бути розірвані банкноти, пошкоджені тваринами, дітьми, порізані в машинці для подрібнення паперу тощо.
“До нас надходять банкноти різні, експерти склеюють їх і дивляться, збігаються фрагменти купюри чи ні. Експерти встановлюють цілісність банкноти, встановлюють первинну площу”, – додає Ковтонюк.
Чому НБУ не міняє купюру, яка не зберегла первинну площу менше ніж 55%? Для уникнення зростання кількості шахрайських оборудок, наприклад, коли людина з однією і тією ж банкнотою може звернутися в різні банки і замість однієї купюри отримати дві.
За словами Віталія Ковтонюка, до Національного банку надходять банкноти, постраждалі також від стихійний лих – пожеж, потопів. Обгоріла банкнота досліджується разом із попелом, це робиться для того, щоб встановити, горілий цей банкнотний папір чи звичайний. Вдається встановити номінал купюр, а також якого року зразок даної банкноти – все це можливо за допомогою фрагментів зображень.
“Банкнотний папір – дуже потужна хімічна суміш, яка дуже шкідлива, вона погано горить, дуже міцна, вона погано рветься, банкнотний папір проходить дуже багато випробувань”, – запевнив пан Ковтонюк.
Зустрічаються випадки, коли обмінюється банкнота, яка зберегла площу менше ніж 55%. Але в такому разі в Національний банк потрібно надати всі факти, які доводять, за яких обставин банкнота була пошкоджена.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас