Ostchem відзначає ризик для України стати залежною від російських постачальників добрив — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ostchem відзначає ризик для України стати залежною від російських постачальників добрив

Аграрний ринок
339
Ostchem відзначає ризик для України стати залежною від російських постачальників добрив в разі невведення мит на імпорт карбаміду і КАС з Росії
Холдингова компанія Ostchem, яка об’єднує підприємства азотної хімії Group DF, відзначає високі ризики для України стати повністю залежною від російських постачальників добрив в разі, якщо не будуть введені мита на імпорт карбаміду і КАС (карбамідно-аміачну суміш) з Росії.
Про це йдеться в повідомленні прес-служби компанії з посиланням на директора з маркетингу, стратегічного аналізу і планування Ostchem Марію Беззубову, передають Украiнськi Новини.
“Якщо мита не введуть, Україна ризикує стати повністю залежною від російських постачальників добрив, які, відчувши монополію, легко зможуть влаштувати “ціновий диктат”. І тоді постраждають українські аграрії, оскільки через деякий час вони зіткнуться з тим, що у них вже не буде особливого вибору, де купити добрива. Зараз такий вибір у них є”, – сказала вона.
За словами Беззубової, існує високий ризик того, що продовольча безпека України може опинитися в руках російських виробників.
“В Україні понад 90% калійних і фосфатних добрив зараз йде з РФ, і на ринку вже є “ціновий диктат”. Не маючи вибору, українці змушені платити стільки, скільки їм кажуть. Очевидно, росіяни зацікавлені створити таку ж ситуацію і з азотними добривами”, – зазначила вона.
Беззубова розповіла, що, незважаючи на величезні виробничі потужності, які мають російські заводи, в моменти пікового попиту російські виробники не зможуть забезпечити необхідні для українського АПК постачання.
“Сільськогосподарські сезони в Росії і Україні повністю збігаються. Російські хіміки більше працюють в умовах “командно-адміністративної економіки”, де за командою згори завжди пріоритетним завданням буде забезпечення потреби власних аграріїв. Що вже залишається після цього – йде на експорт”, – зазначила вона .
Також, за словами Беззубової, поза увагою залишається логістичне питання.
“Російські виробники добрив на українському ринку істотно обмежені в логістичних можливостях, в можливостях доставки добрив. На ринку існує дуже велика нестача вільних мінераловозів і цистерн. Якщо російські виробники і захочуть перевезти в Україну продукції в кілька разів більше, ніж зараз, дуже ймовірно, що у них нічого не вийде, оскільки добрива просто фізично не буде чим доставляти”, – підкреслила вона.
На її думку, українські виробники добрив вирішили проблему обмеження кількості рухомого складу – завчасно інвестували і збудували свої дистриб’юторські мережі в кожному регіоні.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас