"Залісення": влада зніме мораторій на експорт деревини з України вже восени - ЗМІ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Залісення": влада зніме мораторій на експорт деревини з України вже восени - ЗМІ

Аграрний ринок
860
В Україні хочуть зняти заборону на експорт деревини вже у вересні – жовтні 2016 року.
“Зняття мораторію – у найближчих планах. Буквально протягом двох місяців. Це повинно відбутися в рамках Дорожньої карти реформ”, – заявило джерело в уряді.
Нагадаємо, що Верховна Рада 9 квітня 2015 року ухвалила закон, яким на 10 років заборонила експорт лісоматеріалів та пиломатеріалів у необробленому вигляді – лісу-кругляка. При цьому заборону на експорт лісоматеріалів деревних порід (крім сосни) було запроваджено з 1 листопада 2015 року, деревних порід сосни – з 1 січня 2017 року.
Тимчасову заборону на вивезення за кордон деревини запровадили не тільки для запобігання її безконтрольному вивезенню, але і для підтримки української деревообробної промисловості. Мораторій дав би змогу спрямувати сировину на підприємства України, створити нові робочі місця, забезпечити значне наповнення бюджету країни.
Але вже в березні 2016 року уряд Арсенія Яценюка, який за весь час свого прем’єрства не був помічений в лобіюванні вітчизняного виробника, запропонував парламенту скасувати заборону на експорт необробленої деревини та вільно гнати за кордон вирубаний ліс.
Кабмін підготував і подав до парламенту відповідний законопроект. В ЄС визнали, що підтримка українського виробника – це зайве, а правильніше буде вивозити необроблену деревину за кордон, де її перероблятимуть і потім продаватимуть вже готову продукцію з високим ступенем переробки (а значить, і доданої вартості) українським споживачам.
Водночас відновлення масової вирубки дерев загрожує Україні справжньою екологічною катастрофою, в першу чергу Карпатам і Поліссю.
Директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко розповів, що ліси в нашій країні рубають трьома способами.
“Перший – це рубки головного користування; другий – це браконьєрство; третій – коли роблять ті ж рубки головного користування, але під виглядом санітарних. І це найстрашніше”, – зазначив еколог.
За матеріалами:
Обозреватель
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас