Українець платить державі більше, ніж заробляє - економіст — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українець платить державі більше, ніж заробляє - економіст

Казна та Політика
3377
Кожен українець щомісяця одержує в середньому на руки трохи більше чотирьох тисяч гривень і змушений віддати державі суму, що перевищує його заробіток, а саме – 4 324 гривні.
Про це говорить економіст Сергій Крухмальов.
Зокрема, пояснює економіст, перший раз податки з українців утримуються під час виплати зарплати, а вдруге кожен з нас сплачує “приховані” податки в складі ціни товарів і послуг під час їх придбання. Таким чином сума “відкритих” і “прихованих” податків перевищує доходи більшості громадян.
Перш за все, роботодавець утримає з усієї зарплати співробітника податок з доходів фізичних осіб в розмірі 897 грн. Крім того, роботодавець відрахує Єдиний соціальний внесок (ЄСВ) в розмірі 1 096 грн і ще 74 грн військового збору. Таким чином отримаємо, що із середньої зарплати державі дістається 2 068 грн, або 34%, а українцеві – “чисті” 4 012 гривень.
«Але це тільки половина рахунку від влади», – пише Крухмальов, пояснюючи, що решту зарплати за місяць, яка нібито вже без податків, українець витратить на оплату тарифів, товарів і послуг. У першу чергу – податок на додану вартість, закладений в ціні будь-якого товару. Його розмір – 20%. Якщо українець витратить на продукти свої “чисті” 4 012 грн, то з них він знову поділиться з державою 668 гривнями.
Також економіст наводить інші пункти щомісячних плат: 587 гривень віддаються в бюджет за кожні 100 літрів бензину; акциз за електроенергію – майже 7 гривень; рентна плата за газ за економного споживання – 484 гривні; плата в Пенсійний фонд за використання мобільного зв’язку – 10,5 гривні; сума податків на нерухомість – 148 гривень; транспортний податок для власників авто, яким не більше п’яти років і вартість понад мільйон гривень, – 2 083 гривні.
Таким чином, в українця з “чистої” зарплати в 4 012 грн влада щомісяця відбирає 4 324 грн.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас