Проблемні банки України та список претендентів на ліквідацію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Проблемні банки України та список претендентів на ліквідацію

Кредит&Депозит
3894
“Всё хорошо, прекрасная маркиза” (переклад Олександра Безименського фр. пісні «Tout va tres bien, Madame la Marquise», 1935)
Все добре в банківській системі, навіть можна сказати чудово, якщо не брати до уваги, що ще у два банки введено тимчасову адміністрацію, а банк Хрещатик вже ліквідують…
Не відбулася
Почнемо з цікавого. Національний банк України визнав Євробанк, який належить Олександру Адарічу і Вадиму Пушкарьову, неплатоспроможним.
Після того як Євробанк набув статусу проблемного, в ньому працював куратор НБУ, який виявив факти дроблення депозитів, а також підтвердження того, що гроші з рахунків юридичних осіб переводилися на рахунки фізичних осіб. З огляду на те що ці суми не перевищували 200 тисяч гривень, а саме стільки гарантує ФГВФО, це стало підставою визнання банку неплатоспроможним та введення тимчасової адміністрації. Так пояснювали в Нацбанку.
До цього в інтернеті блукала інформація, що казахстанський бізнесмен Болат Назарбаєв (рідний брат президента Нурсултана Назарбаєва) отримав дозвіл регулятора на придбання акцій банку, але угода з якихось причин так і не відбулася.
За класикою
ПАТ «Класикбанк» було віднесено до категорії проблемних ще в грудні 2015 року у зв’язку з непрозорою структурою власності. Після чого 1 квітня Класикбанк повідомив регулятора (НБУ), що зазначені у відомостях про структуру власності особи – це номінальні утримувачі на користь Сергія Думчева, раніше голови правління “Преміум Банку”.
Але зазначений бенефіціар не надав необхідний пакет документів для підтвердження своєї участі. Не скористалися в «Класикбанку” і альтернативним вирішенням цього питання – відчуження банку на користь третьої особи.
Оскільки, протягом визначеного законом терміну структура власності банку не була приведена у відповідність до вимог регулятора, Нацбанк був змушений прийняти рішення і відніс банк до категорії неплатоспроможних.
Ласий шматочок
Продовження про “все хороше”. Нагадаємо, що в банк Хрещатик тимчасова адміністрація була введена 5 квітня. Після чого з великою кількістю скандалів цей банк “розірвали” на частини, точніше його клієнтів, які були “ласим шматочком” для багатьох.
З 3 червня банк перебуває в стадії ліквідації. Спрацювали швидко і майже “чисто”.
Неласку НБУ до чергових банків було проафішовано постановами в такому порядку:
  • Згідно з рішенням Правління НБУ розпочато процедуру виведення ПАТ «Класикбанк» з ринку шляхом введення в нього тимчасової адміністрації на один місяць з 15.06.16 до 14.07.16.
     
  • Згідно з рішенням Правління НБУ розпочато процедуру виведення Євробанку з ринку шляхом введення в нього тимчасової адміністрації на один місяць з 17.06.16 до 16.07.16.
Дата введення тимчасової адміністрації актуальна для вкладників, які мають депозити у валюті, бо саме на цю дату братиме курс НБУ для компенсації валютних вкладів. “Офіційні курси валют (НБУ) на потрібні вам дати є тут.
Згідно з інформацією ФГВФО, список банків з тимчасовою адміністрацією (ТА) у стадії ліквідації (Л):
ЄВРОБАНК (ТА)
Класикбанк (ТА)
СмартБанк (ТА)
Банк Михайлівський (ТА)
Фідобанк (ТА)
Банк Юнісон (ТА)
Родовід Банк (ТА)
Фінансова ініціатива (ТА)
Хрещатик (Л)
Софійський (Л)
Банк Петрокоммерц-Україна (Л)
Банк ТК Кредит (Л)
Укрінбанк (Л)
Банк Союз (Л)
Авант-Банк (Л)
Банк Преміум (Л)
ЮСБ – Юніон Стандарт Банк (Л)
ВБР Банк (Л)
Банк Фінанси та Кредит (Л)
Велес Банк (Л)
Банк Контракт (Л)
Унікомбанк (Л)
Банк Національні інвестиції (Л)
Інтеграл (Л)
Радикал (Л)
Капітал (Л)
Дельта Банк (Л)
Столичний (Л)
Укргазпромбанк (Л)
УкрКомунБанк (Л)
СП Банк (Л)
Морський (Л)
ЧБРР (Л)
Національний кредит (Л)
УПБ (Л)
Київська Русь (Л)
Омега Банк (Л)
Банк Київ (Л)
Стандарт (Л)
Енергобанк (Л)
Надра (Л)
Кредитпромбанк (Л)
ІмексБанк (Л)
ЗлатоБанк (Л)
Український Бізнес Банк (Л) – Укрбізнесбанк
Укоопспілка (Л)
ПроФінБанк (Л)
ВіЕйБі Банк (Л)
Міський комерційний банк (Л)
Банк Камбіо (Л)
БГ Банк (Л)
ЛегБанк (Л)
Меліор Банк (Л)
Аксіома Банк (Л)
Порто-Франко (Л)
Демарк (Л)
ІнтерКредитБанк (Л)
Експобанк (Л)
Грінбанк (Л)
Акта Банк (Л)
Прайм-Банк (Л)
Терра Банк (Л)
Актив-Банк (Л)
Золоті Ворота (Л)
Єврогазбанк (Л)
Український фінансовий світ (Л) – УФС Банк
Фінростбанк (Л)
Південкомбанк (Л)
Банк Старокиївський (Л)
Промекономбанк (Л)
Автокразбанк (Л) – АКБ Банк
Західінкомбанк (Л)
ІНТЕРБАНК (Л)
Банк Форум (Л)
Меркурій (Л)
Брокбізнесбанк (Л)
Реал Банк (Л)
Банк Даніель (Л)
Банк Таврика (Л)
ЕРДЕ Банк (Л)
Довідкова інформація:
Учасники Фонду:
Станом на 1 червня 2016 року кількість учасників Фонду гарантування вкладів фізичних осіб становить 109 (менше на два банки, ніж у травні. – Ред.).
Кошти Фонду:
Загальна сума коштів, яка акумулюється Фондом, становить на 1 червня 2016 року 10,70 млрд грн. З них 5,74 млрд грн – сума інвестованих коштів у ОВДП. За перші п’ять місяців надходження до Фонду від регулярного збору склали 1,64 млрд грн. Надходження від неплатоспроможних банків склали 3,77 млрд грн.
Увага:
ФГВФО опублікував освітній курс фінансової грамотності. Подивитися його можна за посиланням “Банківські продукти та послуги”.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас