Дельта Банк втрачає активи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дельта Банк втрачає активи

Кредит&Депозит
1621
Фонд гарантування вкладів не впорується з проблемою повернення виведених з Дельта Банку активів. Державна іпотечна установа виграла суд у банку, відстоявши своє право на майнові права на кредити на суму 1,44 млрд грн. Вкладники «Дельти» не побачать цих грошей.
Законні застави
Дельта Банку не вдалося відсудити у Державної іпотечної установи (ДІУ) застави на суму 1,441 млрд грн. Ще в лютому 2013 року ДІУ відкрила рахунок у банку, на якому було розміщено 2,137 млрд грн. У вересні 2014-го, коли фінансова стабільність банку вже викликала питання, кредитна установа для забезпечення грошей на цьому рахунку передала ДІУ як заставу майнові права за кредитами на загальну суму 1,441 млрд грн.
У березні 2015 року Дельта Банк збанкрутував, а його тимчасовий адміністратор назвав передачу цих застав незаконною. Тому Фонд гарантування вкладів фізосіб звернувся до суду, щоб визнати незаконним виведення активів з «Дельти». Він послався на те, що на момент операції в банку діяли обмеження НБУ, встановлені після видачі рефінансування. Зокрема, регулятор заборонив «Дельті» змінювати і реалізовувати застави по кредитах на суму від 10 млн грн.
Цей аргумент не переконав суддю. «Узгодження банком з представником НБУ операцій зі зміни і реалізації закладеного майна за наданими кредитами за сумами понад 10 млн грн не забороняє банку укласти договір банківського рахунку з контрагентом і договори забезпечення за ними», – йдеться в рішенні суду по справі № 910/6052/16. Тому 15 червня Господарський суд Києва відмовив Дельта Банку у визнанні незаконним договору передачі застав.
Питання активів
Виведення активів є головною причиною, чому ФГВФО не зможе розрахуватися з усіма кредиторами Дельта Банку, зокрема і з заможними вкладниками, чиї депозити перевищують гарантовані 200 тис. грн. Права вимоги забезпечених кредиторів банків-банкрутів оплачуються позачергово за рахунок заставного майна, інші кредитори стають у чергу.
Дельта Банк сумарно «втратив» на таких угодах 20 млрд грн з кредитного портфеля в 32 млрд грн. «Коли тимчасовий адміністратор зайшов у «Дельту», то стало зрозуміло, що і акціонери, і основні клієнти готувалися до цього. Ми виявили 150 операцій на 20 млрд грн, які вважаємо нікчемними», – говорив раніше ліквідатор Дельта Банку Владислав Кадиров. Вимоги 35 тис. заможних вкладників до «Дельти» перевищують 10 млрд грн.
Дельта Банк судиться за активи зі своїми найбільшими клієнтами. Раніше у ФГВФО називали сумнівними угоди з такими компаніями: «Фокстрот» (2,7 млрд грн), Cargill (2,5 млрд грн), Ощадбанк (2 млрд грн), Авант Банк (500 млн грн), ДІУ, МТС, «Укргазвидобування». Загальна сума вимог ДІУ до Дельта Банку сягає 3,494 млрд грн, але ліквідатор Дельти акцептував тільки 3,332 млрд грн.
Поки в більшості випадків Дельта Банк зазнає фіаско у спробах повернути ці кошти. Крім того, юристи Фонду відзначають, що якість цих активів постійно погіршується. Проте в разі позитивних судових рішень у банку будуть різні можливості для повернення цих коштів. «У разі недійсності угоди кожна зі сторін зобов’язана повернути другій стороні у натурі все, що вона одержала на виконання угоди, а в разі неможливості такого повернення відшкодувати вартість того, що одержано, за цінами, які існують на момент відшкодування», – зазначив керуючий партнер адвокатського об’єднання Suprema Lex Віктор Мороз.
Олена Губар
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас