МВФ тримає Україну на голодному пайку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ тримає Україну на голодному пайку

Казна та Політика
692
МВФ виділить Україні тільки 1,7 млрд доларів США в 2016 році, заявив днями прем’єр-міністр Володимир Гройсман. Хоча міністр фінансів колишнього уряду Наталія Яресько очікувала отримати від Фонду близько 5,8 млрд доларів цього року. З огляду на історію відносин України та МВФ, такі зміни не виглядають дивними.
Навіщо потрібен МВФ
Міжнародний валютний фонд (МВФ) – створена ще в 1945 році міжнародна організація взаємодопомоги, до якої входять 189 країн світу, в тому числі й Україна. Це величезна структура, де працюють близько 2 600 осіб зі 147 країн. Нещодавно співробітником Фонду став українець Олександр Писарук, колишній заступник голови Нацбанку України Валерії Гонтаревої.
МВФ у пресі часто називають “кредитором останньої надії” – організація виділяє короткострокові та середньострокові позики за низькими ставками країнам, які потрапили в складне фінансове становище і яким більше ніхто грошей не позичає. При цьому кошти МВФ зазвичай (за рідкісним винятком) йдуть в резерви центробанку для покриття дефіциту платіжного балансу, а не в бюджет на поточні потреби країни.
МВФ виділяє гроші з умовою, що країна буде проводити необхідні для свого фінансового оздоровлення реформи, простіше кажучи, жити за коштами. Перелік таких реформ в Україні викладено в Листі про наміри та Меморандумі про економічну і фінансову політику – ці документи можна знайти на сайті Мінфіну у відкритому доступі.
Найбільші боржники МВФ (станом заборгованості на 13 березня 2016 року): Португалія, Греція, Україна та Ірландія.
Відносини України та МВФ: все складно
Україна співпрацює з МВФ з 1992 року. І якщо в останні роки відносини з МВФ не складалися, то в першій половині 90-х Україна була добросовісним позичальником. (Детальніше про перші роки співпраці писали колеги у Forbes.) Неприємності почалися в 1998 році, коли МВФ зупинив фінансування кредитної програми через недотримання Україною показника дефіциту бюджету і максимальних темпів зростання грошової бази.
Відтоді жодна з програм не була виконана повністю, оскільки уряди, що змінюють один один, не доводили обіцяні реформи до кінця. В результаті обіцяний 2008 року кредит у 11 млрд доларів США фактично склав 7 млрд, 2010 року з обговорених із МВФ 10 млрд доларів Україна отримала лише 2,25 млрд доларів і т. д.
Зараз Україна отримує гроші від МВФ у рамках чотирирічної програми Механізму розширеного фінансування (Extended Fund Facility – EFF) на загальну суму близько 17,5 млрд доларів. Рада директорів МВФ ухвалила рішення про виділення коштів за цією програмою 11 березня 2015 року. Програма EFF замінила собою коротшу програму Stand-by від 30 квітня 2014 року.
Фінансування за програмою EFF теж відбувається не за планом. Замість передбачуваних чотирьох траншів у минулому році Україна отримала лише два (5 і 1,7 млрд доларів відповідно). Останній транш був на початку серпня 2015 року. На початку 2016 року тоді ще міністр фінансів України Наталя Яресько казала, що Україна може отримати від МВФ 5,8 млрд доларів за рік. У травні 2016 року заступник голови НБУ Дмитро Сологуб говорив про три транші МВФ у 2016 році.
Тепер схоже, що Україна отримає лише два перекази за рік на загальну суму 1,7 млрд доларів. У всякому разі такі цифри озвучив прем’єр-міністр Гройсман. Глава НБУ Валерія Гонтарева також підтвердила, що третій транш за програмою EFF буде скорочено до 1 млрд доларів.
Ліпше менше, та ліпше
З одного боку, МВФ не припиняє програму EFF і продовжує підтримувати Україну, і це добрий сигнал для інших кредиторів і потенційних інвесторів. Навіть у разі скорочення кількості та обсягів траншей з боку Фонду в 2016 році, Україна отримає пов’язане із цими траншами фінансування США (1 млрд доларів) і Євросоюзу (0,6 млрд євро).
“Оскільки пов’язане фінансування спрямовується в бюджет, воно значно поліпшить валютну ліквідність українського уряду. За нашими оцінками, уряд буде забезпечено достатніми коштами для погашення всіх валютних зобов’язань аж до середини 2017 року», – коментує Олена Бєлан, головний економіст Dragon Capital.
З іншого боку, цих грошей може виявитися недостатньо, вважає Андрій Приходько, аналітик UniCredit Bank.
“Зростання доходів бюджету сповільнюється в міру зниження інфляції, а витрати, пов’язані з фінансуванням Пенсійного фонду і субсидій, зростають у рази. В уряду значно зросла потреба в залученні фінансування на покриття касових розривів порівняно з минулим роком. З огляду на всі ризики, на мою думку, прийнятним буде рівень фінансування від МВФ у розмірі від 2 мільярдів доларів США в другій половині 2016 року, що дозволить забезпечити більш комфортний рівень золотовалютних резервів”, – говорить Приходько.
Без реформ залишимося на дні
Однак навряд чи МВФ піде на збільшення обсягів фінансування України в 2016 році. Більш того, Олена Бєлан з Dragon Capital вважає високою ймовірність затримок з виділенням наступних траншів через низьку підтримку необхідних реформ Верховною Радою.
“Відсутність фінансування не зробить істотного негативного впливу на економіку в короткостроковій перспективі, але без продовження реформ економіка не буде розвиватися і не вийде на траєкторію стійкого зростання”, – вважає Олена Бєлан.
Про необхідність реформ для зростання ВВП говорить і Андрій Приходько з UniCredit Bank: “Реальний сектор економіки відновлюється дуже слабко. У травні 2016 року крихке зростання економіки, яке Україна демонструвала в березні-квітні, вже почало сповільнюватися. Наприклад, промислове виробництво в квітні 2016 року зросло на 3,5% порівняно з аналогічним періодом минулого року, а вже в травні зростання промвиробництва склало тільки 0,2%. Українська економіка справді досягла дна, але ризикує на цьому дні залишитися”.
Діана Манучарян
За матеріалами:
lb.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас