У банківській сфері України виникає ефект т.зв. «процентних ножиць», - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У банківській сфері України виникає ефект т.зв. «процентних ножиць», - експерт

Кредит&Депозит
3659
Ситуація в банківській сфері України залишається досить важкою. Незважаючи на те, що банки змогли поліпшити свою ситуацію з ліквідністю в цілому, вона розподілена нерівномірно по ринку.
Про це розповів керуючий партнер ЮФ «Правовест» Гліб Сегіда.
«В основному ліквідність сконцентрована в держбанках і великих банках з іноземною власністю, акціонери яких змогли виділити великі суми на докапіталізацію. По менших банках можливості їх власників обмежені і саме несвоєчасне надходження грошей від акціонерів в банки стало причиною останніх гучних банкрутств», – говорить експерт.
Ще по декількох банках залишається проблема з розкриттям структури власності, але вони всі дрібні, додав він.
«Якщо брати проблему комплексно – банки залишаються збитковими і їх потрібно докапіталізовувати. Для підтримки ліквідності банки вже давно змушені залучати депозити під високі відсотки – 18-20% в гривні, в середньому. У той же час, можливості для кредитування дуже обмежені – велика кількість великих підприємств самі відчувають проблеми і не можуть розрахуватися навіть зі старими боргами, а в кредитуванні малого та середнього бізнесу, і населення, банки бачать дуже високі ризики. Плюс високі процентні ставки, які, природно, ніяк не стимулюють українців брати кредити у великому обсязі», – підкреслив керуючий партнер «Правовеста».
За його словами, виникає ефект т.зв. «процентних ножиць» – банки повинні платити високі відсотки по депозитах, але не можуть достатньо заробляти на кредитуванні з такими ставками.
«Додатково продовжує тягнутися шлейф старих боргів – навіть офіційно, за методологією НБУ, близько чверті кредитів не обслуговуються. За оцінками експертів, реальний рівень «поганих» кредитів сьогодні сягає близько 40-50% », – говорить Сегіда.
«Крім складної економічної ситуації, через яку багато позичальників об’єктивно не можуть обслуговувати борги, становище ускладнюється корпоративними позичальниками, що мають можливість платити по кредитах, але не роблять цього. Більш того, на ринку поширена практика, коли позичальники протизаконно виводять заставну власність з-під забезпечення за кредитом. У судах вже знаходяться такі справи на десятки мільярдів гривень, коли банк втратив і кредити, і застави. Все це повинні покривати акціонери банків », – підкреслив експерт.
«При оцінці останніх банкрутств банків можна побачити, що «лягли» банки з приватним українським капіталом, тобто бізнесменів, які працюють в умовах тривалої кризи в країні і їм важко знаходити гроші на підтримку своїх підприємств», – розповідає керуючий партнер «Правовеста».
«Таким чином, така тенденція буде тривати разом з подальшим скороченням числа працюючих банків. Частина банків буде ліквідована за власною ініціативою (власникам так зробити простіше, ніж вливати в них гроші і не заробляти на цьому), деякі банки можуть об’єднатися між собою, деякі будуть виведені НБУ через падіння ліквідності або непрозору структуру власності. До кінця 2016 року, з високою часткою ймовірності, на ринку залишиться менше 100 банків, і при відсутності різкого економічного підйому, їх кількість продовжить знижуватися і в 2017 році », – резюмував Гліб Сегіда.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас