Запорізька АЕС завантажить паливо Westinghouse в блок №5 на наступному тижні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Запорізька АЕС завантажить паливо Westinghouse в блок №5 на наступному тижні

Енергетика
1321
Запорізька атомна електростанція (ЗАЕС) завантажить першу партію палива Westinghouse в реактор енергоблоку №5 на наступному тижні, повідомила прес-служба Державної інспекції з ядерного регулювання України (ДІЯРУ).
“З огляду на позитивні результати державної експертизи ядерної та радіаційної безпеки з питання розширення дослідницької експлуатації ядерного палива компанії Westinghouse, ДІЯРУ погоджено рішення НАЕК” Енергоатом “про завантаження першої партії цього палива в реактор п’ятого енергоблоку Запорізької АЕС”, – йдеться в повідомленні.
У ДІЯРУ підкреслюють важливість диверсифікації поставок палива на українські АЕС.
Як повідомлялося, з метою диверсифікації джерел постачання ядерного палива для українських АЕС “Енергоатом” спільно Westinghouse у 2000 році почав реалізацію проекту кваліфікації ядерного палива цієї фірми. У березні 2008 року “Енергоатом” уклав з Westinghouse Electric Sweden (Швеція) комерційний контракт на забезпечення в 2011-2015 рр. свіжим ядерним паливом від трьох до шести енергоблоків АЕС України з реакторами типу ВВЕР-1000. У 2014 році сторони домовилися розширити і продовжити його до 2020 року.
В даний час ядерне паливо Westinghouse експлуатується тільки на блоці №3 ЮУАЕС.
У лютому 2016 року перша партія ядерного палива Westinghouse була доставлена на Запорізьку АЕС: завантаження 42 ТВЗ-WR (всього в активній зоні реактора знаходиться 163 ТВЗ) в блок №5 запланована на червень 2016 року. На грудень 2016 року заплановано завантаження ТВЗ-WR блок №2 Южно-Української АЕС.
Westinghouse в кінці квітня 2016 року оголосила про розширення свого підприємства з випуску ядерного палива в Вестеросі (Швеція) для забезпечення зростаючих поставок для реакторів російського дизайну ВВЕР-1000 в Україні та інші країни Східної Європи.
Віце-президент і керуючий директор Westinghouse Азіз Даг в інтерв’ю агентству “Інтерфакс-Україна” повідомив, що згідно з контрактом, планується поставити ТВС-WR на два з трьох блоків на Південно-Українській АЕС (№2 та №3) і чотири з шести блоків на Запорізькій АЕС (№1 і №3-5). За його словами, “Енергоатом” також має опцію розширити поставки крім цих станцій на Хмельницьку і Рівненську АЕС, кожна з яких має по два блоки ВВЕР-1000.
“Енергоатом” є оператором всіх чотирьох діючих АЕС України. Експлуатує 15 енергоблоків, оснащених водо-водяними енергетичними реакторами загальною встановленою електричною потужністю 13,835 ГВт.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас