Частка поганих кредитів 20 найбільших банків в 2015 році досягла 53% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Частка поганих кредитів 20 найбільших банків в 2015 році досягла 53%

Кредит&Депозит
818
Стрес-тестування 20 найбільших банків, проведене Національним банком України у 2015 році, визначило долю поганих кредитів, що відносяться до двох найгірших категорій якості, в 53% від загального обсягу кредитного портфеля, повідомив директор департаменту фінансової стабільності регулятора Віталій Ваврищук, представляючи першу в історії центробанку публікацію Звіту про фінансову стабільність.
“В розрізі портфелів найбільш проблемними є валютні кредити фізичним особам – 88% відноситься до 4-5 категорій після стрес-тестування. Погіршення якості кредитного портфеля населення було пов’язано з девальвацією і значним погіршенням його фінансового стану”, – йдеться в документі.
НБУ уточнює, що в четверту категорію якості потрапляють кредити з ризиком настання дефолту від 51 до 99%, а в 5-у – дефолтні.
“Найбільш суттєва перекласифікація структури якості портфеля стосувалася кредитів суб’єктам господарювання. Відповідно до звітності банків станом на дату діагностики частка негативно класифікованих кредитів становила лише 20%. За результатами першого етапу діагностики вона виросла до 31%, а за оцінками стрес-тесту – до 51%”, – вказує НБУ.
У той же час В. Ваврищук вказав, що завдяки макроекономічній стабілізації, поліпшенню кон’юнктури ряду зовнішніх товарних ринків і відновленню економіки, що почалося, нехай і незначному, в даний час оцінка ризиків зазначених кредитів може бути трохи поліпшена.
Як повідомлялося, на частку зазначених 20 найбільших банків доводилося 73% всього кредитного портфеля української банківської системи. Два банки з цієї двадцятки за час, що минув після діагностування, Нацбанк визнав неплатоспроможними.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас