Влада Києва ініціює програму, яка дозволить заощадити 20% на опаленні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Влада Києва ініціює програму, яка дозволить заощадити 20% на опаленні

Особисті фінанси
845
Київська міська влада пропонує ввести в Україні цільову програму енергозбереження, що дозволяє встановити в житлових будинках обладнання, яке скоротить споживання енергоносіїв на 20%. Київ готовий стати пілотним регіоном в реалізації цієї програми.
Про це під час засідання Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг повідомив заступник голови КМДА Петро Пантелєєв, передає прес-служба столичної міськдержадміністрації.
«Міська влада прекрасно усвідомлює, що проблему вартості комунальних послуг необхідно вирішувати, інакше люди просто не зможуть платити за них. Київ своїм прикладом готовий довести, що існують ефективні методи впливу на вартість комунальних послуг, які дають реальну економію кожній родині вже зараз. Хоча ми не стверджуємо тарифи, у відповідь на закиди про неефективне управління я можу навести досить переконливий аргумент. За півтора роки Київ з аутсайдера перетворився в лідируючий регіон за рівнем оснащення будинковими приладами обліку. У нас майже 90% будинків вже з лічильниками. Тоді як по Україні цей показник становить лише 55%. Ми підрахували, що протягом минулого опалювального сезону кияни замість 16,14 грн за кв. м платили в середньому по 10 грн за квадрат. Це один з найнижчих фактичних тарифів в Україні », – сказав Петро Пантелєєв.
Він зазначив, що Київ пропонує дієвий механізм зменшення вартості комунальних послуг шляхом реалізації енергоефективних заходів.
«Реально вплинути на вартість опалення, яка в платіжках в опалювальний сезон займає близько 70%, можливо через встановлення та реконструкцію індивідуальних теплових пунктів в будинках (ІТП). Основні переваги ІТП давно відомі – це підвищення якості послуги, комфортніша та рівномірна температура в будинках, можливість погодного регулювання в залежності від погодних умов, 20% зниження вартості послуги опалення», – пояснив він.
За словами Петра Пантелєєва, повноцінна програма установки теплопунктів в київських будинках коштує приблизно 4 млрд грн. «Її виконання дасть змогу щорічно за опалювальний сезон повертати державному бюджету більш 20% коштів (1,68 млрд грн), які б пішли на субсидування населення. При цьому і люди будуть платити на ті ж 20% менше. Очевидно, що для держави інвестиції в енергозбереження є більш вигідними », – аргументував Петро Пантелєєв.
Він підкреслив, що Київ довів своє лідерство в енергоефективності та готовий першим реалізувати державну цільову програму.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас