Азербайджан планує спільно з Україною збирати новий транспортний Ан-178 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Азербайджан планує спільно з Україною збирати новий транспортний Ан-178

Технології&Авто
470
Азербайджан зацікавлений в розширенні співпраці з Україною в сфері авіабудування, відпрацьовує плани з організації збирання нових українських транспортних Ан-178 вантажопідйомністю до 18 тонн розробки держпідприємства “Антонов” (Київ) на власних потужностях.
Як повідомив журналістам в минулу п’ятницю в Гостомелі (Київська обл.) Президент ЗАТ “Азербайджан Хава Йоллари – AZAL” Джахангир Аскеров, питання організації коопераційної збірки перспективних транспортних Ан-178 в Азербайджані розглядається на рівні уряду його країни.
“Від імені уряду уповноважений заявити: Азербайджан дуже зацікавлений в збірці Ан-178 на території Азербайджану”, – сказав він.
Як нагадав Д.Аскеров, в травні 2015 року, між ДП “Антонов” і азербайджанської Silk Way Airlines укладено контракт на збірку в Україні і поставку азербайджанської компанії 10 транспортних Ан-178. Поставка перших двох літаків, згідно з умовами контракту, повинна бути забезпечена до кінця 2018 року, поставка ще восьми машин – за погодженням сторін.
“Ми сподіваємося, що до середини 2018 року, коли отримаємо перший літак, вже будуть підготовлені виробничі потужності (для складання Ан-178 на території Азербайджану – ІФ), – додав він.
Як повідомив президент ДП “Антонов” Михайло Гвоздьов, що відпрацьовуються з Азербайджаном плани розширення співробітництва за програмою Ан-178 не передбачає продаж технологій Ан-178 закордонному партнеру. Йдеться про коопераційне виробництво. На території Азербайджану буде здійснюватися тільки остаточне складання літака, уточнив він.
Ан-178 створюється на заміну Ан-12. За оцінками фахівців, в ряді регіонів також може стати сучасною заміною С-160. Літак має змінену форму фюзеляжу, рампу для завантаження / розвантаження габаритних вантажів, здатний перевозити до 18 тонн вантажу, в тому числі великовантажні морські контейнери 1С.
У виробничій кооперації за програмою Ан-178 задіяно близько 200 компаній з 15 країн.
В даний час ДП “Антонов” просуває програму Ан-178, в тому числі, в країнах Близького Сходу і Середньої Азії: інтерес до нового українського транспортника вже підтвердили ОАЕ, КНР і Азербайджан.
Прем’єрний показ Ан-178 пройшов на Le Bourget-2015 (Париж, Франція), де новий український транспортник став одним з головних подій, а також на регіональної Dubai Air Show-2015 (ОАЕ) і демонструвався на статичній стоянці. На міжнародній ILA Berlin Air Show 2016 (Німеччина) в червні відбувся успішний дебют літака в льотній програмі виставки.
За даними джерел в галузі, в даний час ДП “Антонов” також веде переговори з європейськими країнами НАТО про спільний розвиток програми Ан-178.
ДП “Антонов” – провідний український розробник і виробник авіатехніки, визнаний світовий лідер в ніші транспортних літаків найширшого призначення, співпрацює з 76 країнами світу. За рішенням уряду, з квітня 2015 року входить до складу держконцерну “Укроборонпром”.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас