Гонтарева обіцяє віддячити за виведення з ринку банку "Михайлівський" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гонтарева обіцяє віддячити за виведення з ринку банку "Михайлівський"

Кредит&Депозит
4004
Глава Національного банку Валерія Гонтарева обіцяє за оперативне виведення з ринку банку “Михайлівський” віддячити своїм співробітникам.
“За оперативне виведення з ринку банку “Михайлівський” я не просто не звільню, а збираюся нашим співробітникам виділити якщо не грошові премії, тому що вони у нас не передбачені, то, як мінімум, подяки голови Нацбанку”, – заявила глава НБУ.
Крім того, Гонтарева пояснила ситуацію, яка сталася з банком.
“Банк був віднесений до категорії проблемних ще в минулому році. Для банку також була розроблена програма, яку вони повинні були виконати, в якій чітко все розписано. Ми з керівником банку, паном (Ігорем) Дорошенко, спілкувалися і попереджали, що є шанс потрапити під кримінальну відповідальність, якщо банк буде робити щось незаконне”, – пояснила вона.
За словами Гонтаревої, тепер можна констатувати факт – банк потрапив (і менеджмент банку, і акціонери банку) під кримінальну відповідальність.
“Що ж зробив банк? Звільняється Дорошенко, вранці нам це стає відомо зі ЗМІ. Він навіть напередодні нам нічого не повідомив. У цей момент банк був проблемним і перебував на особливому моніторингу з боку Нацбанку. Крім того, у нас там постійно перебував куратор”, – говорить глава НБУ.
“З ранку куратору кажуть, що операційна система банку не працює з технічних причин. Це означає, що куратор не може нічого побачити в системах, він не може побачити, що банк робить. Куратор нам негайно це повідомляє, потім ми ще дізнаємося, що несподівано звільнився Дорошенко і розуміємо, що відбувається щось дивне. Ми тут же відключаємо банк від системи СЕП і перекриваємо можливості вивести гроші за межі України”, – констатує Гонтарева.
Глава НБУ запевнила, що регулятор встиг відключити рахунки, щоб банк не зміг вивести кошти.
“У них коррахунок був відключений, вони навіть гривню вивести не змогли”,- пояснила банкір.
За її словами, у цей день, коли в банку “Михайлівський” відключили повністю всі системи, керівництво зробило проводку в балансі з компанії на банк.
“Вони зробили на 5 тисяч проводок в балансі і записали 1 млрд гривень собі в пасив. Фондом гарантувалося 1,6 млрд гривень вкладів і вони, зовсім нелегально, додали туди ще цей мільярд. Ми це відразу заперечили і баланс у них з цими даними не прийняли. Що робиться з іншого боку, з боку активів? Вони 111 тисяч кредитів, виданих приватним особам, переоформлюють на свою споріднену компанію. Це просто проводка в балансі. Цей баланс у них ніхто не прийняв, не хвилюйтеся”, – підсумувала вона.
Нагадаємо, 23 травня правління Національного банку прийняло рішення про віднесення ПАТ “Банк Михайлівський” до категорії неплатоспроможних.
За матеріалами:
Українська правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас