Phone білі і сірі: чим закінчиться гра в монополію постачальників електроніки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Phone білі і сірі: чим закінчиться гра в монополію постачальників електроніки

Казна та Політика
638
Найбільші світові виробники електроніки і українські дистриб’ютори вимагають від прем’єр-міністра посилити умови імпорту техніки.
Вони хочуть зобов’язати операторів відключати незареєстровані мобільні телефони і оподаткувати закордонні інтернет-покупки населення.
Свої вимоги ініціатори пояснюють необхідністю боротьби з контрабандою та прогнозованим збільшенням податкових надходжень.
Однак деякі учасники ринку споживчої електроніки розцінюють це як гостре бажання вендорів і імпортерів монополізувати ринок України під слушним приводом.
Кінцева мета таких новацій, вважають опоненти, – заблокувати альтернативні канали імпорту більш дешевої електроніки і одноосібно диктувати ціни на товари всій Україні, отримуючи надприбуток.
З пропозицією посилити умови імпорту виступила Асоціація підприємств інформаційних технологій. Вона лобіює інтереси 72 найбільших виробників, імпортерів і дистриб’юторів споживчої електроніки, що займають 90% ринку України.
Асоціація 10 травня 2016 року направила прем’єру лист, в якому стверджує, що через тіньовий імпорт держбюджет щорічно не отримує 3,6 млрд грн.
“В результаті поставок електроніки через кордон без митного оформлення або з заниженням митної вартості держава не отримує імпортний ПДВ і мита”, – пише АПІТУ.
На думку авторів листа, через приховування прибутку при торгівлі нелегально ввезеними товарами без реєстрації розрахункових операцій бюджет не отримує податок на прибуток, а легальні імпортери зазнають збитків.
17 травня асоціація провела “круглий стіл” з представниками Державної фіскальної служби. На ньому члени АПІТУ розповіли про масштаби збитку від тіньового імпорту і про основні схеми такого імпорту.
“Несуни” в законі
Віктор Щербяк, глава департаменту продажів “Asbis-Україна”, ексклюзивного українського імпортера iPhone, повідомив, що велика частина “яблучних” телефонів продається в Україні нелегально.
“За 2015 рік сума недоотриманого ПДВ від продажу нелегальних iPhone становить 0,8-1 млрд грн. Є багато способів завозити сюди продукцію без сплати ПДВ і митних зборів. Все це продають приватні підприємці через онлайн-ресурси, які важко відстежити”, – стверджував Щербяк.
Його підтримав Андрій Скіра, керівник відділу аудіо-відео “Samsung Electronics Україна”. Він провів дослідження за допомогою прайс-агрегатора hotline.ua і прийшов до висновку, що з 170 продавців телевізорів Samsung 74 продають нелегальні товари, які не сертифіковані для продажу в Україні.
Частку таких телевізорів він оцінив 25% і побачив тренд до її збільшення. “Різниця в цінах на офіційні і нелегально ввезені товари становить 30-220%. Ми оцінюємо наші втрати мінімум 0,5 млрд грн на рік, а втрати бюджету – 30 млн грн на рік”, – зазначив Скіра.
У проникненні нелегального імпорту він звинувачує “несунів”.
Так він називає громадян України, які в руках переносять через кордон товар, декларуючи його для власних потреб. За день такі “несуни” можуть перенести з Польщі в Україну без сплати мит і ПДВ цілу фуру електроніки. Потім техніка надходить у продаж за цінами, нижчими за офіційні.
На питання, як це можливо, присутні на “круглому столі” представники ДФС тільки розводили руками, мовляв, такий “імпорт” не суперечить законам.
Лейтмотивом засідання стала ідея, що через тіньовий імпорт держбюджет не отримує мільярди гривень, тому треба терміново вживати заходів. Список таких заходів асоціація заздалегідь підготувала і направила прем’єру.
Зокрема, пропонується зобов’язати мобільних операторів відключати пристрої з незареєстрованими кодами ІМЕІ, обкласти закордонні інтернет-покупки понад 22 євро ПДВ (зараз покупки до 150 євро не обкладаються податками), посилити відповідальність за розміщення інформації про контрабанду.
За “залізною завісою”
Тим часом, продавці електроніки, що не входять до складу АПІТУ, обурені її ініціативою. Вони вважають, що під виглядом боротьби з контрабандою асоціація має намір за допомогою уряду ще більше монополізувати право на імпорт електроніки в Україні. Її мета – одноосібно диктувати роздрібним мережам ціни на техніку, вручну регулюючи свої доходи на зубожілому ринку України.
Багато компаній в Україні зацікавлені самостійно офіційно імпортувати електроніку з міжнародних ринків.
Вони готові запропонувати набагато нижчі ціни при тій же якості товару і рівні гарантійного обслуговування. Однак почати цей бізнес вони не можуть через неврегульований принцип вичерпання прав на товарні знаки і безглуздою системи сертифікації.
Президент Unitrade Group Володимир Колодюк каже, що готовий офіційно завозити в Україну iPhone 6s на 128 Гб і продавати його на 85 дол дешевше, ніж у інших “білих” продавців. Однак без дозволу ексклюзивних імпортерів Apple в Україні – компаній Asbis і ERC – зробити це він не може.
Їх ексклюзивне право на імпорт техніки Apple закріплено в Митному реєстрі об’єктів прав інтелектуальної власності.
Формально реєстр потрібен для запобігання надходження в країну контрафактних товарів. Однак через неоднозначність законодавства реєстр став “залізною завісою” для бізнесу. Всі, хто в нього не внесені, не мають права завозити товар в країну. Митниця його просто не пропустить.
Внести компанію до реєстру може лише правовласник, тобто виробник електроніки, але вендори обмежують число імпортерів в Україні. Тому в країні діє національний принцип вичерпання прав.
Тим часом у всіх цивілізованих країнах діє міжнародний принцип, коли товар без дозволу виробника може ввозити будь-який гравець.
Принцип вичерпання прав – болюче питання для українських офісів вендорів. LG і Lenovo відмовилися її коментувати. Тільки Samsung Electronics Ukraine не стала приховувати свою позицію.
“Міжнародний принцип вичерпання прав відкриває кордон для неофіційного імпорту. Офіційний імпортер інвестує гроші у побудову сервісної мережі, надання додаткових послуг, несе витрати на маркетинг і, що дуже важливо, оплачує всі податки і мита.
У той же час, неофіційний імпортер здійснює діяльність без значних додаткових витрат “, – стверджують в прес-службі компанії.
Ще одним бар’єром на шляху лібералізації імпорту залишається сертифікація.
Вся електроніка, яка потрапляє в Україну, перевіряється на відповідність національним стандартам. Займається цим ряд організацій, наприклад, “УкрСЕПРО”. Вони видають сертифікати вартістю десятки тисяч гривень. Хоча вся ця електроніка спочатку сертифікована для ЄС і США.
“Ці структури отримують надприбутки в умовах монопольного становища”, – пояснює Колодюк.
“IPhone сертифікований, але ми цим сертифікатом скористатися не можемо. Нам потрібно купити за шалені гроші свій сертифікат.
Перед цим сертифікаційний орган попросить дозволу у власника авторських прав на випробування приладу. При цьому нам заздалегідь кажуть, що на Apple, Sony і Samsung сертифікат вам не дамо “, – додає Колодюк.
Однак деякі компанії за допомогою різних схем імпортують електроніку. Вони конкурують ціною з офіційними імпортерами, через що останні втрачають гроші. Тому АПІТУ придумала, як ускладнити життя “нелегалам”.
Історія розсудить
“Думаю, це спроба просити більше, щоб отримати хоч що-небудь. У мене відповідь одна: поки у нас не буде рівного ціноутворення для нашої країни і сусідніх країн, всі спроби щось заборонити ні до чого не приведуть”, – коментує вимоги асоціації засновник Rozetka Владислав Чечоткін.
При цьому в збільшенні імпорту товарів неофіційними постачальниками Чечоткін звинувачує саме вендорів.
“Встановлюючи різні ціни на одні і ті ж товари для України та інших країн, виробники самі провокують потік контрабанди. Представники вендорів, які не можуть побудувати нормальне ціноутворення, повинні піти на смітник історії. Це станеться в будь-якому випадку”, – упевнений Чечоткін.
Вендори, як і офіційні дистриб’ютори, відкидають всі звинувачення. “Ціни формують різні гравці ринку на свій розсуд”, – говорять в “Lenovo Україна”. А комерційний директор ERC Володимир Костенко вважає, що було б дивно бачити великий розкид цін в роздробі.
“Складові ціни відомі. Значний розкид може говорити про ухилення від сплати податків, відсутності додаткових сервісів, сумнівності походження товару або його комплектації”, – стверджує він.
Єдине, що об’єднує членів АПІТУ, вендорів, дистриб’юторів і їхніх опонентів, – це самовіддане бажання скасувати сертифікацію електроніки, визнавши європейські аналоги.
Всеволод Некрасов
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас