НБУ відзвітував щодо монетарної політики: облікова ставка все нижче і нижче — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ відзвітував щодо монетарної політики: облікова ставка все нижче і нижче

Казна та Політика
483
Національний Банк прийняв рішення про зниження облікової ставки з 19% до 18% річних. Детально в своєму звіті голова НБУ Валерія Гонтарєва розповіла також завдяки чому змінився рівень інфляції, і до яких інфляційних цілей прагне регулятор. Про що ще говорила глава НБУ – нижче в тексті.
Про інфляцію
Споживча інфляція в річному вимірі знизилася до однознакового рівня вперше за два роки. Вона становила 9,8%. У той же час в місячному вимірі вона була вище, ніж у попередні місяці – 3,5%. Таке підвищення інфляції минулого місяця було викликане скасуванням знижки на природний газ для населення, яка діяла до 31 березня включно. Незважаючи на це з початку року інфляція склала всього 5,1%.
Дезінфляційну тенденцію визначали помірний внутрішній споживчий попит, стримана монетарна політика, зміцнення обмінного курсу гривні в останні місяці і сприятливі фактори з боку пропозиції продовольчих товарів.
У першому кварталі реальний ВВП зріс лише на 0,1%, що менше, ніж очікувалося в Національному банку. У січні-квітні оборот роздрібної торгівлі зріс лише на 2,5% в річному вимірі. При цьому споживчі настрої населення, згідно з відповідними опитуваннями, залишаються стриманими.
 
Не сприяє пожвавленню попиту і динаміка реальної заробітної плати. У березні вперше за два роки вона продемонструвала зростання в річному вимірі – на 1,6%. Але в цілому в I кварталі вона, в порівнянні з минулим роком знизилася на 6,8%.
Про валюту
Завдяки такому поліпшенню умов торгівлі, а також сезонному зростанню експорту, за попередніми даними, поточний рахунок платіжного балансу в квітні повернувся до профіциту. А зростання експорту товарів за вирахуванням сезонного фактора прискорилося. Це, в свою чергу, призвело до збільшення надходжень іноземної валюти в країну. Середньоденний обсяг надходжень від нерезидентів зріс з 171 млн доларів в січні до 231 млн доларів в травні.
Зростання грошової пропозиції спостерігалося і на готівковому валютному ринку. Середньоденний обсяг купленої банками готівкової валюти в квітні виріс більш ніж в 2 рази в порівнянні з січнем, і на 34,4% до попереднього місяця. З початку року чиста купівля валюти банками у населення склала – 1,1 млрд доларів.
Про курс
НБУ продовжує дотримуватися режиму гнучкого курсоутворення і не перешкоджає помірному зміцненню обмінного курсу, обумовленому фундаментальними факторами, як раніше декларував Нацбанк. В результаті, курс гривні до долара США зміцнився з середини березня на 5,6%.
 
Більш того, такі тенденції дали можливість продовжити поступову лібералізацію валютних обмежень. Наприклад, вчора НБУ вирішив ще більше скоротити термін бронювання банками гривневих коштів для купівлі іноземної валюти за дорученням клієнтів – до одного дня. Це стане можливим з першого червня. Такий крок спростить процедуру купівлі іноземної валюти та сприятиме збільшенню обсягу оборотних коштів бізнесу, доступних для фінансування поточної діяльності.
 
Також Національний банк активізував зняття бюрократичних перешкод в діяльності учасників валютного ринку. Перш за все регулятор спростив порядок видачі дозвільних документів на здійснення операцій з іноземною валютою.
Про інфляційні очікування
Національний банк вважає досяжними цілі по споживчій інфляції на рівні 12% на кінець цього року і 8% на кінець наступного року.
 
Ключовим фактором для цінової стабільності залишається відновлення співпраці України з Міжнародним валютним фондом. Зараз важлива рішучість уряду продовжувати нагальні для економіки країни зміни, а також їх підтримка з боку Верховної Ради.
Зваживши поточні економічні умови і намічені ризики, правління Національного банку вирішило продовжити поступове зниження облікової ставки.
 
Матеріал підготувала Юлія Бондар
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас