На перспективу: банківська система і далі показує збитки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На перспективу: банківська система і далі показує збитки

Кредит&Депозит
1254
Національний банк України опублікував дані про фінрезультати банківської системи за перші чотири місяці 2016 року, де зазначено, що збитки банків, які діють в Україні, за січень-квітень сягають 11,5 млрд гривень. Так, порівняно з аналогічним періодом минулого року доходи банківської системи зменшилися на 20,2%, до 56,8 млрд гривень.Чому банківська система все ще працює собі у збиток?
Банківська система, незважаючи на декларації про макроекономічну стабілізацію і плавне відновлення економіки, як і раніше, показує збитки. У регуляторі як основні причини таких показників зазначили, що банки отримали збиток від торговельних операцій на 3 млрд гривень за рахунок збитків від торгівлі іноземною валютою та банківськими металами. Водночас за аналогічний період минулого року прибуток становив 7,6 млрд гривень.
«За нестабільного ринку значно простіше заробляти на різниці між курсом реальної угоди на МВРУ та курсом, за яким проводиться закриття заявки клієнта. Це відбувається через широкий спред котирувань і цін реальних угод протягом торговельного дня. Крім того, рік тому обсяги купівлі валюти були відчутно більшими, їхнє зменшення відбулося після введення НБУ нових валютних обмежень у листопаді-грудні 2015 року (заборона використання «старих» ВМД, купівля з переведення боргу, делегування банком функції контролю за «якістю» заявок тощо)», – пояснює радник голови правління АКБ «Конкорд» Павло Крапівін.
За його словами, збитки від торговельних операцій пов’язані з тим, що банки, пам’ятаючи раптове знецінення гривні, по-максимуму запаслися валютою, намагаючись її не продавати (з урахуванням нормативу відкритої позиції, звичайно). Це підвищило ціну свопів гривня/долар (євро) і призвело до збитків, яких банки змушені були зазнати, коли закривали позиції при послідовному зміцненні гривні.
У регуляторі також зазначили, що цьогоріч відбулося зменшення відсоткових доходів за кредитами в цілому на 4,9 млрд гривень. Фінансовий аналітик Віталій Шапран вважає, що спад якості активів є однією з головних причин збитковості роботи банківської системи. «Що ви хочете від банку, у якого негативний чистий відсотковий дохід, тобто кредитів, за якими виплачують відсотки, так мало, що доходи за ними менші, ніж витрати за депозитами? Гадаю, цього ми не зможемо позбутися і в другому кварталі», – прогнозує Шапран.
За словами Крапівіна, зменшення відсоткових доходів пов’язане зі скороченням кредитних портфелів банків в абсолютному вираженні у зв’язку з відпливом депозитів і погіршенням якості обслуговування кредитів (сюди ж входять знижені відсоткові ставки за реструктуризованими кредитами і списання нарахованих, але не сплачених відсотків за минулі періоди).
Аналітик UniCreditBank Андрій Приходько впевнений: зменшення відсоткового доходу може бути викликане тим, що торік змінилися підходи до нарахування відсоткових доходів у банків. «Зокрема, перестали нараховувати відсотковий дохід за кредитами з простроченням понад 365 днів. Також варто враховувати стрімке зменшення кількості банків. З даних НБУ не зовсім зрозуміло, чи він порівнює показники тільки щодо банків, які діють на 1 травня, чи просто бере загальні цифри по системі і порівнює з показниками банківської системи 2015 року», – пояснює Приходько.
Крім того, регулятор зазначив, що витрати банків за перші чотири місяці зменшилися на 19,6% – до 68,4 млрд гривень з огляду на зниження обсягу відрахувань у резерви на 54%, до 16,9 млрд гривень. Формування резервів стало основною причиною збитків банків минулого року. Цього року відрахування напевно будуть меншими, але їхнє формування в наступних місяцях, очевидно, продовжиться. «Банки і далі доформують резерви. Так, у першому кварталі 2016 року відрахування до резервів під кредити становили 12,3 млрд по банківській системі. При цьому частка кредитів з простроченням понад 90 днів зросла з 27,3% на початку року до 28,8% на 1 квітня 2016 року», – зазначає Приходько.
Зазначимо, деякі банкіри на правах анонімності розповіли, що такі результати в повному обсязі відображають реальні фінрезультати роботи банківської системи з огляду на слабкість української статистики. Наприклад, банкам невигідно отримувати купонний дохід за держоблігаціями, оскільки виплата купона часто використовується для ухилення від податків для фізосіб, на яких у потрібні дати «стрижуть» купони. Також банки не завжди показують реальні доходи від споживчого кредитування. Наприклад, банк може видавати споживчі кредити під 0,001%, проте реальна відсоткова ставка за такими кредитами може перевищувати 100% річних, але маскується вона під страховку, яку зазвичай продає афільована з банком компанія.
У цілому, згідно з даними НБУ, на 1 травня збитки отримали 34 діючі банки на загальну суму 15,1 млрд гривень. На прибуток – у сумі 3,6 млрд гривень – удалося вийти 75 банкам.
Ольга Левкович, Марк Панаєв
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас