Позичальник «списав» борг перед Дельтою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Позичальник «списав» борг перед Дельтою

Кредит&Депозит
2003
Боржники Дельта Банку не хочуть повертати йому кредити, але деяким з них дуже сильно щастить. Компанія «Дніпрометалсервісгруп» не виплатила Дельта Банку 3,6 млрд грн і була ліквідована. Суд «закрив» компанію в зв’язку з її відсутністю за адресою реєстрації, але при цьому проігнорував кредиторські вимоги банку. ФГВФО намагається в суді «оживити» позичальника.
Боржник зник
Дельта Банк, що знаходиться на стадії ліквідації, продовжує втрачати кошти. FinClub раніше повідомляв про те, що ряд великих вкладників перед банкрутством банку вивели з нього активи на 20 млрд грн. Однак втрати Дельта Банк несе і при роботі з позичальниками, які не повертають борги. Компанія «Дніпрометалсервісгруп», яка все ще винна банку 3,6 млрд грн, в розпал судових суперечок з банком була ліквідована з ініціативи податківців у зв’язку з «відсутністю за юридичною адресою».
Спочатку компанія розташовувалася в Сімферополі, але 16 квітня 2015 року «переїхала» до Києва на вул. Межигірська, 22, і стала на облік в контролюючих органах (з 27 квітня 2015 го її керівником був Сергій Жданов). Але вже 16 липня Державна податкова інспекція у Подільському районі Головного управління ДФС в Києві не знайшла компанію за місцем її реєстрації та майже відразу ж подала позов до компанії з вимогою її ліквідувати, а ліквідатором призначити арбітражного керуючого Олександра Янчука. Окружний адміністративний суд Києва 17 серпня відкрив скорочене провадження у справі, а вже 31 серпня задовольнив позов у повному обсязі. У листопаді податківці хотіли замінити ліквідатора, але оскільки пан Янчук повідомив «про дії по ліквідації компанії», податківці забрали своє прохання.
Можливість ліквідувати юрособу в зв’язку з її відсутністю за вказаною в статуті адресою існувала до 1 січня 2016 року. «Уповноважений орган, звернувшись до суду, може отримати рішення про припинення юридичної особи. До 1 січня 2016 року це була цілком законна процедура ліквідації підприємств, після цієї дати норма була скасована», – пояснює адвокат юрфірми U&G Partners Андрій Безсмертний.
ТОВ «Дніпрометалсервісгруп» (код 33074306) з статутним капіталом в 20,5 тис. грн належало дніпропетровським ТОВ «Фірма «Енергетичні технології»» (49,5%) і ТОВ «Еколін» (49,5%), а також київським ТОВ «Науково-виробниче об’єднання «Екотех»» (1%). Основний статутний вид діяльності – механічна обробка металевих виробів.
В кінці літа – на початку осені 2015 року Дельта Банк почав подавати позови проти компанії про стягнення з неї заборгованості на 3,64 млрд грн за трьома кредитними договорами. По одному з позовів він вимагав стягнути 1,02 млрд грн, інакше – 2,11 млрд грн.
У заяві про припинення юрособи зазначено слова ліквідатора: «Письмово наголошую, що мною здійснені всі передбачені законодавством дії стосовно порядку припинення юридичної особи в результаті її ліквідації, включаючи завершення розрахунків з кредиторами, і підтверджую це своїм особистим підписом». Однак, по-перше, підпис ліквідатора Олександра Янчука та печатка відсутні, а, по-друге, кредиторські вимоги банку не були прийняті і задоволені. «Всупереч вимогам статей 110-112 Цивільного кодексу ліквідатором відповідача не здійснено розрахунок з кредиторами «Дніпрометалсервісгруп», а також не затверджений ліквідаційний баланс товариства судом в установленому порядку», – повідомили в ФГВФО. Незважаючи на явні порушення законодавства, компанія була ліквідована.
Юрособу була припинено 11 лютого 2016 року. У цей день її зняли з обліку в органах – Держстаті і ДФС. Це дозволило позичальнику вже 1 березня по одному з позовів Дельта Банку попросити суд припинити провадження у справі. Суд, втім, прислухався до позиції ФГВФО – справа була припинена лише до моменту з’ясування законності ліквідації позичальника.
Плани на повернення
Дельта Банк намагається не допустити втрати заставного майна. «Застави за цими кредитами у Дельта Банку є, і саме через них все це і відбувається. Це комплекс приміщень з обладнанням для виробництва деталей вітрогенераторів, промислові будівлі, автомийка, підстанція і цех з виробництва поліетиленової плівки в Севастополі, нежитлові комерційні приміщення і паркомісця в Дніпропетровську, транспортні засоби, майнові права за контрактами, корпоративні права інших підприємств, – говорить перший заступник директора генерального департаменту правового забезпечення діяльності Дельта Банку Олександр Мартян. – Через ліквідацію боржника банк не зможе звернути стягнення на заставне майно та отримати гроші від його реалізації, що в результаті негативно може позначитися на здійсненні виплат вкладникам банку по відшкодуванню втрачених депозитів».
Юристи підтверджують плачевну ситуацію, в якій опинився Дельта Банк. «Наявність в реєстрі запису про ліквідацію юридичної особи призводить до того, що між кредитором і боржником припиняються кредитні зобов’язання і, відповідно, відсутнє право вимоги відданих кредитних коштів», – каже адвокат Андрій Безсмертний.
Тому ФГВФО намагається повернути позичальника «до життя», апелюючи до вищевказаних порушень. Тільки в цьому випадку він зможе отримати права на заставу. Дельта Банк в березні 2016 року подав позов до Окружного адміністративного суду Києва з вимогою визнати протиправним і скасувати рішення про скасування запису в ЄДРПОУ «про припинення юридичної особи». Позов був поданий до відділу держреєстрації юросіб та фізосіб-підприємців Подільського району реєстраційної служби Головного управління юстиції в Києві. Вже 21 березня суд відкрив провадження у справі, але поки не прийняв ніякого рішення.
Компанія фігурує і в інших справах, пов’язаних з Дельта Банком. Відомо, що в 2014 році посадові особи Дельта Банку, зловживаючи службовим становищем, без згоди посадових осіб «Дніпрометалсервісгруп» шляхом підробки підписів шахрайським чином заволоділи грошовими коштами НБУ, йдеться в ухвалі Печерського районного суду Києва від 3 червня 2015 року. Було з’ясовано, що Дельта Банк завищив вартість кредиту до 2 млрд грн, щоб не формувати резерви під проблемну кредит і отримати рефінансування НБУ.
Втрати вкладників
Багато великих боржників збанкрутілих банків перестають обслуговувати свої кредити, навіть якщо можуть це робити. «Кредити гасяться дуже слабо. А якщо і гасяться, то якість кредитних портфелів банків-банкрутів все одно дуже сильно просідає», – говорить заступник директора-розпорядника ФГВФО Андрій Оленчик.
ФГВФО вже виплатив вкладникам Дельта Банку компенсації по депозитах до 200 тис. грн на загальну суму 15,46 млрд грн, і тепер повинен отримати ці кошти назад за рахунок реалізації активів банку. Крім того, заможні вкладники банку втратили в ньому ще близько 10 млрд грн. Зникнення виданих кредитів і отриманих під них застав продовжує зменшувати шанси вкладників повернути свої кошти.
Губар Олена
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас