В Україні з'явилися шахраї, що крадуть особисті дані від імені поліції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні з'явилися шахраї, що крадуть особисті дані від імені поліції

Фінтех і Картки
1293
Нацполіція зараз розслідує одну з найбільш нестандартних афер останнього часу, спрямовану проти самої поліції і тих, хто бажає вступити в її ряди.
Як розповіли в Нацполіції, в інтернеті з’явився фейковий сайт “по набору в поліцію”. Поки що невідомі поліції шахраї пропонували громадянам заповнити анкети з паспортними, контактними та біографічними даними, нібито для надходження на службу до копів.
“За допомогою цього сайту зловмисники виманюють персональні дані у громадян. До створення сторінки шахраї підійшли дуже серйозно: створили практичну копію реально існуючого нашого сайту”, – розповіли в поліції. “Найчастіше подібна інформація збирається для того, щоб потім її продати тій чи іншій бізнес-структурі. Наприклад, таку інформацію можуть збирати рекламні агентства, – розповів глава кіберполіції України Сергій Демедюк. – А в даному випадку це готова база тих, хто лояльно ставиться до поліції, хто хоче стати поліцейським. Анкет, на щастя, встигли зібрати не дуже багато, ми вчасно виявили підробку “.
Поліція вже з’ясувала, що сервер знаходиться за кордоном, в одній з європейських країн, і зараз копи в процесі отримання необхідної для розшуку замовника інформації. Опитані рекламісти висунули кілька версій того, кому вигідний помилковий набір в поліцію і інформація про бажаючих туди вступити. “Не можна виключати ймовірність, що аферу провертають з метою дискредитації іміджу нової поліції”, – говорить професійний піарник Марина Фоменко. Її колеги нам розповіли, що подібна схема збору даних досить нестандартна, адже за фактом люди самі надсилають тобі свої контактні телефони, самі розповідають про свій вік і життєві переваги. “Це категорія молодих і потенційно платоспроможних людей. Свого роду мрія для тих же продавців гаджетів або брендованих речей. Але, можливо, збираються дані і для якоїсь громадської організації, яка хоче набрати активних людей до своїх лав”, – припускають рекламісти.
За даними Нацполіції, подібні схеми використовуються і в банківській сфері. Як уточнив Сергій Демедюк, кіберкопи вже стикалися з практично точними копіями сайтів деяких банків. “Шахраї розраховують на те, що користувач повідомить їм дані про електронний гаманець або про банківську картку, і вони вкрадуть гроші”, – розповів Демедюк. Покарання за створення такого фейковий сайту – до 3 років обмеження волі.
У Нацполіції дають кілька порад, як не стати жертвою подібних аферистів. Всі вони відносно прості, але потрібно бути уважним. Наприклад, бажаючим вступити до лав поліції МВС радить користуватися виключно офіційним сайтом Нацполіції, де є інформація про телефон колл-центру, де консультують з питань зарахування в копи. Що стосується фейковий сайтів фінансових організацій, то в поліції радять перевіряти інформацію, яка прийшла інтернет-користувачеві на електронну скриньку нібито від імені того чи іншого банку. Оптимальний варіант – користуватися офіційними сайтами банків. “Заради своєї фінансової безпеки краще також відмовитися від розрахунку в магазинах, в тому числі онлайн, своєю зарплатною карткою. Для цих цілей краще завести окрему карту, на якій можна зберігати невеликі суми”, – розповіли нам оперативники.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас