Експерти пояснили, завдяки чому зміцнилася гривня в останні два тижні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти пояснили, завдяки чому зміцнилася гривня в останні два тижні

Валюта
6013
Зміцнення гривні до долара США на міжбанківському і готівковому валютному ринку в останні два тижні зумовлене зростанням обсягів експортної виручки і продажу валюти експортерами.
Таку думку висловили опитані експерти.
Зокрема, голова ради ГО ACI Ukraine Павло Козак назвав основною причиною зміцнення гривні сприятливу для України ситуацію на світовому ринку.
«Основні продавці валюти – металурги, ціна на продукцію яких у даний момент демонструє позитивну динаміку», – зазначив він.
За словами експерта, навіть якщо ще не почала надходити валютна виручка, металурги можуть брати валютні кредити під очікувані надходження.
«З іншого боку, продовжує сповільнюватися імпорт України з-за кордону. З урахуванням того, що ціна на газ для нашої країни у найближчі півроку розраховуватиметься виходячи з низької ціни на нафту, яка була взимку цього року, перспективи курсу гривні має доволі оптимістичний вигляд», – додав Козак
Він також додав, що затьмарює цю картину тільки невизначеність подальшої співпраці з Міжнародним валютним фондом, а також політична нестабільність, пов’язана зі зміною уряду.
Головний економіст Dragon Capital Олена Білан також пояснює стабілізацію і зміцнення гривні до долара зовнішніми факторами, включаючи суттєве підвищення цін на сталь і руду на світових ринках.
«Доки зберігається така сприятлива зовнішня ситуація, курс гривні коливатиметься в діапазоні 26-27 грн/дол.», – прогнозує вона.
Разом з тим, на думку експерта, у найближчі місяці на курс можуть вплинути також внутрішні чинники.
«Якщо вирішення політичної кризи призведе до швидкого відновлення кредитування від МВФ, то для курсу з’явиться додатковий позитивний чинник, і не виключене подальше незначне зміцнення нацвалюти», – додала Білан, при цьому зазначивши, що затягування співпраці з МВФ і відкочування у реформах негативно позначаться на гривні.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас