Експерти оцінюють шанси на досягнення угоди в Досі в 50%, сумніваються в її ефективності — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти оцінюють шанси на досягнення угоди в Досі в 50%, сумніваються в її ефективності

Енергетика
238
Думки експертів про те, чи зможуть нафтовидобувні країни домовитися про замороження видобутку на рівні січня під час зустрічі в Досі 17 квітня, розділилися порівну, повідомляє агентство Bloomberg, опитавши 40 аналітиків і трейдерів.
При цьому більшість опитаних вважає, що навіть при досягненні домовленості, заморозка видобутку не вплине на реальні потоки нафти.
Видобуток нафти в багатьох країнах, які планують взяти участь у зустрічі в Досі, близький до максимально можливих рівнів, і у них немає потужностей для нарощування виробництва, відзначають експерти Rystad Energy AS і BNP Paribas SA.
“Є якийсь символічний сенс в тому, що вони дійсно здатні зустрітися і обговорити реальну стратегію для нафтового ринку після двох років розбіжностей, – зазначає старший аналітик Danske Bank A/S Йенс Педерсен. – Але я не думаю, що в найближчій перспективі це якось вплине на фундаментальні ринкові чинники”.
Ціни на нафту, що досягали мінімальних за 12 років рівнів раніше в цьому році, істотно зросли в очікуванні першого за 15 років скоординованого обговорення ситуації на ринку країнами ОПЕК і державами, що не входять в організацію.
Експерти розцінюють майбутню зустріч як сигнал зміни стратегії в порівнянні з листопадом 2014 року, коли країни ОПЕК ухвалили рішення боротися за частку ринку замість того, щоб скорочувати видобуток з метою підтримки цін на нафту.
Ряд країн, в тому числі Іран і Бразилія, заявили про намір збільшити видобуток в цьому році, і не мають наміру приєднуватися до заморожування виробництва.
Участь у зустрічі в Досі візьмуть участь всі країни ОПЕК, за винятком Лівії. Участь Ірану як і раніше залишається під питанням. Крім цього на зустрічі будуть присутні представники Росії, Азербайджану, Колумбії і Оману.
Як перешкоди для укладення угоди нафтовиробниками експерти вказують можливу реакцію Саудівської Аравії на відмову Ірану від заморозки видобутку.
Раніше саудівський принц Мохаммед бін Салман заявив, що його країна піде на заморозку видобутку лише в тому випадку, якщо інші великі виробники, включаючи Іран, приєднаються до цього рішення.
Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков в минулий вівторок, відповідаючи на питання агентства Bloomberg, як Кремль оцінює шанси на досягнення угоди в Досі, незважаючи на позицію Ірану, заявив, що “є надія”.
Якщо угоди про замороження видобутку буде досягнуто, вона, можливо, виявиться “безглуздою”, відзначає аналітик BNP Paribas Гарет Льюїс-Девіс.
Для багатьох залучених в цей процес країн січневий обсяг видобутку вже є “надзвичайно високим”, і збереження виробництва на такому високому рівні не очікувалося, говорить експерт.
Раніше Міжнародне енергетичне агентство (МЕА) заявило, що рішення про замороження видобутку основними виробниками матиме обмежений вплив на баланс попиту і пропозиції в першому півріччі поточного року.
Експерти МЕА відзначили, що видобуток в Росії і Саудівської Аравії вже знаходиться на рекордних рівнях, а потенціал зростання видобутку в країнах ОПЕК, крім Ірану, обмежений.
За матеріалами:
bloomberg.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас