Як закриття банків в Україні впливає на курс, ціни та інфляцію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як закриття банків в Україні впливає на курс, ціни та інфляцію

Кредит&Депозит
2331
Банк “Хрещатик”, в який на цьому тижні була введена тимчасова адміністрація, не стане останнім банком-банкрутом в країні.
За різними оцінками, неплатоспроможними найближчим часом можуть бути визнані ще 5 структур, чиї власники не захочуть їх капіталізувати, як вимагає Нацбанк.
Глава експертно-аналітичної ради Українського аналітичного центру Борис Кушнірук розповів, як закриття банків і нова хвиля емісії гривні (кошти будуть потрібні для виплат вкладникам постраждалих банків) позначаться на цінах на товари і послуги в країні, і на загальному рівні інфляції.
За його словами, безпосередньо на зростання цін в Україні це не вплине. Але є інший ризик. Кушнірук нагадав, що найчастіше ті кошти, які люди знімають з рахунків, вони переводять у валюту. І якщо так буде з компенсаціями по “Хрещатику”, то це підніме курс долара. А вже зростання курсу валюти може спровокувати і зростання цін в країні.
“У цьому випадку є ризик, що закриття банку спровокує зростання цін, але це точно не буде в тих масштабах, які ми спостерігали в минулому році”, – розповів експерт.
І додав, що суми відшкодування, яку отримають вкладники “Хрещатика”, недостатньо, щоб суттєво вплинути на валютний курс і, відповідно, інфляцію в Україні.
Відзначимо, за словами заступника директора-розпорядника ФГВФО Андрія Оленчика, на рахунках Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) знаходиться понад 5 млрд грн.
Щоб почати виплати не пізніше визначених законодавством термінів, перед уповноваженою особою в банку “Хрещатик” поставлено першочергове завдання – формування Реєстру вкладників для підготовки виплат в рамках гарантованої суми.
“У найближчі дні серйозну увагу Фонду буде зосереджено на тому, щоб максимально швидко і якісно впорядкувати базу вкладників”, – сказав Андрій Оленчик.
Згідно з повідомленням, загальна сума можливого відшкодування вкладникам, згідно зі звітністю банку, становить 2,8 млрд гривень. В межах гарантованої суми знаходиться 98,7% усіх вкладів.
Андрій Оленчик підкреслив, що важливим також є процес інвентаризації всіх активів. “Можу відразу пообіцяти від імені Фонду, якщо ми будемо виявляти ті операції і угоди, які носять сумнівний характер, які могли привести до висновку або розмивання активів, такі операції та угоди відразу будуть визнаватися недійсними з точки зору права. Також відповідна інформація буде негайно передаватися в правоохоронні органи “, – зазначив він.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас