В Україні вирішили, яке м'ясо може стати "зеленим"


В Україні вирішили, яке м'ясо може стати "зеленим"

Чиновники вирішили, як повинні працювати вітчизняні тваринники, які бажають продавати свою продукцію з екоярликами. На офіційному сайті Кабміну оприлюднено текст постанови.

Найбільший блок в ньому відведено правилам утримання худоби і птиці, яким згодом доведеться стати здоровою їжею. Скажімо, зазначено, що приміщення для худоби повинні максимально відповідати «біологічним і поведінковим потребам тварин». На одну корову, наприклад, потрібно буде відводити до 6 кв. м критої «житлоплощі» і 4,5 кв. м пасовища.

Приміщення для коней, свиней, овець, ВРХ «повинні мати гладку, не слизьку поверхню без щілин і решіток, зручне, чисте і сухе місце для лежання, покрите підстилкою з сухих натуральних матеріалів, зокрема, соломи або стружки», – йдеться в правилах .

Фермери не повинні тримати в клітках курей. А птахи, що несуть органічні яйця, повинні мати доступ до відкритих майданчиків не менше третини терміну свого життя.

Виконавчий директор Федерації органічного руху в Україні Андрій Коняшин говорить, що документ списаний з європейських. При цьому він упевнений, що на вартості продукції впровадження нових правил не позначиться. До речі, за даними Федерації органічного руху, місткість ринку екологічно чистої їжі стабільно зростає. Кількість органічних господарств збільшилася з 142 у 2010 році до близько 200 в минулому сезоні.

Не менш динамічно розширюється і перелік тих, хто лише клеїть на свою продукцію екоярлики, по суті, випускаючи звичайну їжу. Адже з зеленою етикеткою продати її можна як мінімум в 1,5-2 рази дорожче стандартної вартості.

  • i

    Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідну частину тексту й натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це нам.

Дивись також
Сервіс підбору кредитів
  • Надішліть заявку
  • Дізнайтесь про рішення банку
  • Підтвердіть заявку та отримайте гроші
грн
Замовити кредит онлайн
В Контексті Finance.ua