Що буде з гривнею, цінами і зарплатами: Прогнози експертів на весну-літо — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що буде з гривнею, цінами і зарплатами: Прогнози експертів на весну-літо

Казна та Політика
5562
Економічна криза в Україні затягнулася. Влада обіцяла, що вже в нинішньому році населення відчує покращення рівня життя, але на ділі витрати сімейного бюджету зростають, а доходи – падають.
Журналісти вирішили підготувати реальний прогноз життя для країни, що відрізняється від офіційного.
Перше дослідження допомогли організувати керівник секретаріату Ради підприємців Андрій Забловський, аналітик МЦПД Олександр Жолудь, гендиректор компанії “Про-Консалтинг” Олександр Соколов та керівник Незалежної групи макроаналізу і прогнозу Михайло Кухар.
Кожен аналітик надав своє бачення “самопочуття” української економіки на другий квартал 2016-го, а ми звели їх дані в загальний консенсус-прогноз. В результаті ситуація у нас вималювалася досить оптимістична: в найближчі три місяці товари подорожчають на 5,5%, курс долара досягне 27,5 грн, а літр 95-го бензину подорожчає до 21,35 грн (докладніше див. інфографіку).
Експерти прогнозують, що в цілому Україна в 2016-му дійсно покаже позитивне зростання, хоч і слабке – його можуть продемонструвати промвиробництво, зовнішня торгівля і транспорт.
Деякі аналітики навіть вважають, що в ці три місяці можлива дефляція (здешевлення продуктів), з одночасним зростанням середньої зарплати. Правда, позитивний сценарій може реалізуватися тільки в умовах відсутності шоків – до таких фахівці відносять конфлікт на Сході і падіння вітчизняного експорту.
У другому кварталі 2016 року обсяг держборгу сильно не зміниться: він складе десь 1,614 трлн грн. Нагадаємо, в наприкінці 2015-го кредитні зобов’язання країни досягали 1,572 трлн грн.
Як відзначають економісти, істотних змін в розмірах держборгу чекати не варто: великих виплат за позиками в цей період не очікується, а черговий транш МВФ ми навряд чи отримаємо.
“Збільшення боргу пов’язано в основному з переоцінкою держборгу через девальвацію гривні з початку 2016- го. При цьому в квітні поточного року ми за планом повинні виплатити за зовнішніми боргами майже 6 млрд грн. Це позитивно позначиться на динаміці зменшення загального держборгу країни”, – вважає Андрій Забловський.
А ось інфляція навесні-влітку, згідно з консенсус-прогнозом, зросте мінімум до 5,5%. Для порівняння: за два місяці нинішнього року ціни підросли лише на 0,5% (у січні інфляція досягла 0,9%, а в лютому була зафіксована дефляція в 0,4%). На думку експертів, у квітні стрибок цін спровокує зростання тарифів на електрику і газ.
Долару економісти обіцяють невелике укріплення – десь до 27,5 грн. Це непоганий прогноз, якщо врахувати, що готівковий долар з початку року виріс вже на 1-1,2 грн: якщо в січні валюту продавали-купували в діапазоні 24,7-25,5 грн, то в березні цей коридор виріс до 25, 9-26,6 грн.
Експерти вважають, що незначна девальвація національної валюти в другому кварталі-2016 пов’язана з “сезонним збільшенням валютних надходжень від експортної виручки, а також діями Нацбанку зі згладжування можливих валютних спекуляцій на міжбанку”. При цьому економісти відзначають: не виключені різкі курсові стрибки, але населенню не варто піддаватися паніці, оскільки політика вільного курсоутворення регулятора дозволить протягом усього другого кварталу зберегти доларовий коридор в районі 26-28 грн.
Не очікують аналітики і великого зростання в ціні імпортного блакитного палива: у другому кварталі 2016 1 тис. кубометрів може коштувати в середньому $ 202. Правда, цей прогноз буде реальний за умови, що світові ціни на чорне золото збережуться на рівні $ 33-35 за барель. Нагадаємо, за даними “Нафтогазу”, на початку весни Київ імпортував європейський газ за ціною $ 200 за тисячу кубів – і це з урахуванням транспортування в нашу країну.
У той же час, ціна на бензин в кінці весни декому з водіїв здасться “кусючою”, попереджають експерти: літр А-95 може подорожчати до 21,35 грн. Це означає, що фактичне зростання палива з початку року складе більше двох гривень, оскільки в січні за літр А-95 давали 19,16 грн. І це не межа, кажуть аналітики, адже якщо світові ціни на “чорне золото” будуть рости, це знову призведе до подорожчання бензину і в Україні.
Є і хороша новина: українців чекає невелике зростання середньої зарплати. У другому кварталі 2016 вона складе, згідно з консенсус-прогнозом, майже 4800 грн. Це непогана динаміка, відзначають експерти – адже в січні, за даними Держкомстату, середні ставки становили 4362 грн. Але при цьому економісти уточнюють: зростання реальної зарплати, яка буде відповідати інфляційним показникам, почнеться тільки коли економічна ситуація в країні покращиться, рівень безробіття знизиться, а соціальні стандарти – підвищаться. А це станеться, в кращому випадку, в кінці 2016- го – початку 2017 року.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас