Експерт розповіла, що робити українцям при недоплаті пенсії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт розповіла, що робити українцям при недоплаті пенсії

Особисті фінанси
2078
Згідно з чинними нормами українського законодавства, пенсіонери не повинні отримувати виплату менше ніж 1074 грн. Тому, в іншому випадку, громадяни мають повне право звертатися до суду з вимогою перерахунку.
Про це заявила директор Центру пенсійного права Марина Медведєва.
За її словами, з 1 вересня 2015 року Законом України “Про внесення змін до Закону України “Про Державний бюджет України на 2015 рік” від 17 вересня 2015 року №704-VIII розмір прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, збільшено до 1074 грн (на 13,2%). “У зв’язку зі зміною прожиткового мінімуму Пенсійний фонд зобов’язаний здійснити перерахунок складових пенсійної виплати, що визначаються виходячи з цієї величини. Згідно з чинними на сьогоднішній день нормами, виплату менше ніж 1074 грн пенсіонери отримувати не повинні”, — підкреслила вона.
Якщо ж людині нараховується менша сума, їй необхідно звернутися із заявою до Пенсійного фонду і попросити перерахувати пенсію до розміру прожиткового мінімуму. Проте можливо й таке, що Пенсійний фонд відмовить у виконанні зазначеної вимоги. В такому випадку громадянину потрібно проконсультуватися у юристів, скласти позовну заяву і звертатися до суду.
Медведєва, зазначила, що раніше в подібних випадках судами були винесені рішення на користь пенсіонерів, яким пенсійні фонди відмовлялися здійснювати перерахунок.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас