Експерти прогнозували зростання цін на їжу в Україні на 30-40 відсотків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти прогнозували зростання цін на їжу в Україні на 30-40 відсотків

Особисті фінанси
5998
За словами доктора економічних наук, професора Олексія Плотнікова, продукти харчування не можуть зберігатися так само довго, як наприклад, будівельна арматура. Найчастіше – це товар з обмеженим терміном реалізації. Тому підприємства, щоб вижити, неминуче зіткнуться з необхідністю підвищувати відпускні ціни навіть ризикуючи втратити частину споживачів.
“Ціни на харчі зростуть неминуче, так як тривають тенденції стагнування галузі і немає відчутних проривів по виходу на зовнішні ринки. Коли це станеться – питання дискусійне. Все буде залежати від курсу валюти”, – розповів Плотніков.
“У нас ціни не знижуються, хоча і не ростуть так, як могли б. Наприклад, за даними Держстату, ціни в рослинництві в лютому 2016 р виросли, в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, на 28%, а в тваринництві на 16% . І це при тому, що інфляція за минулий перевищила 40%. тому ціни виростуть на 30-40% вже до кінця нинішнього року “, – пояснив, у свою чергу, економічний аналітик Всеволод Степанюк.
За словами голови об’єднання “Укрхлібпром” Олександра Васильченка, від розуміння яким буде курс долара сьогодні залежить буквально все. “В минулому році, коли був стрибок курсу на початку весни доходило до того, що кілограм борошна” наздогнав “за ціною кілограм хліба. Тобто сировина коштувала як вже готовий товар, який з нього справили”, – розповів він.
Степанюк додає, що чималу роль в зростанні цін може зіграти і спекулятивна складова. “З огляду на, що деякі виробники і торговці зараз закладають курс 32-35 грн / $, можна розцінювати це як один з факторів” вкидання “недобросовісної інформації або створення паніки, що курс реально зросте до таких відміток”, – говорить експерт.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас