Як зміниться тариф на вивезення сміття - пропозиції депутатів і експертів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як зміниться тариф на вивезення сміття - пропозиції депутатів і експертів

Казна та Політика
845
У четвер члени профільного комітету Верховної Ради та експерти обговорили підготовку законопроекту “Про житлово-комунальні послуги” (№1581-д) до другого читання. Так, прийнятий у першому читанні 2 лютого документ, за словами його авторів, повинен максимально врегулювати відносини між споживачами і постачальниками житлово-комунальних послуг – з водоканалами, енергетиками, газовиками, і компаніями, які займаються вивезенням побутових відходів.
На засіданні комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства йшлося про поводження з відходами. Депутати, експерти, представники столичної влади та учасники ринку намагалися знайти механізми, які б дозволили навести порядок в галузі поводження з відходами, але щоб це не вплинуло на тарифи для населення.
“Завданням нашого комітету буде прийняття найбільш збалансованих рішень або як мінімум тих, які будуть запропоновані більшістю. Ми зараз дискутуємо на концептуальному рівні, а далі повинна бути робота щодо формулювання пропозицій до другого читання”, – розповіла заступник голови комітету Олена Бабак.
Ключовим було питання ціноутворення на послуги поховання і переробки відходів. Проблема в тому, що зараз тариф на поховання сміття набагато нижчий, ніж на його переробку, в результаті чого кількість законних і незаконних звалищ зростає, а сортувальні лінії та сміттєпереробні заводи в країні можна перерахувати по пальцях. Поховати сміття в Україні дешевше, ніж переробити, хоча у всьому світі відбувається навпаки.
Експерти і нардепи прийшли до висновку, що питаннями ціноутворення на послуги поховання і переробки повинні займатися місцева влада, а не Національна комісія, яка здійснює державне регулювання сфери енергетики і комунальних послуг. Але залишається відкритим питання методології, за якою потрібно обчислювати цю ціну.
При цьому в документ мають намір вписати диференціацію цін на поводження з відходами, які піддаються сортуванню, і несортоване сміття. Присутні на засіданні зійшлися на думці, що ціни на сортовані відходи повинні бути меншими.
Крім того в законопроекті повинна звучати формулювання про те, що споживач не повинен платити за переробку того, що може бути продано. “Потрібно розробити методику, яким чином буде розраховуватися тариф на переробку твердих побутових відходів і цей тариф повинен передбачати зменшення вартості переробки на суму реалізації цінних ресурсів в переробленому смітті (скло, пластик – Ред.) Для зменшення цього тарифу”, – висловив свою точку зору глава правління ПрАТ “Київспецтранс” Андрій ГРУЩИНСЬКИЙ.
Вибір компаній, які будуть вивозити сміття в містах, залишиться в компетенції місцевої влади, а обслуговувати городян фірми будуть за принципом зональності: для певної зони – свій набір компаній. При цьому об’єднання співвласників будинків та власники приватної забудови зможуть вибирати собі перевізника з вивезення сміття, але з переліку тих, яких вибере на конкурсі орган місцевого самоврядування. Але поки не ясно, як буде проводитися конкурс в умовах дії цього зонального принципу.
“Виходить, що на певну зону будуть визначені перевізники, кожен буде зі своєю заявленою ціною, а їх будуть вибирати тільки за принципом технічної відповідності, щоб у них були відповідні машини? Чи повинна бути заявлена компанією ціна на послугу з вивезення сміття частиною конкурсу? Потрібно зрозуміти, що ми виставляємо на конкурс в певній зоні”, – зазначила Олена Бабак. Але до цього питання експерти домовилися повернутися в наступний раз.
Незважаючи на безліч нововведень в документі, за словами його ініціаторів, підвищення тарифів не буде. Як відзначають нардепи, є об’єктивні обставини, які з часом будуть приводити до збільшення тарифів і це буде відбуватися незалежно від цього закону. У приклад наводять Рівне, де вартість поховання тонни сміття на полігоні становить 4 грн і цей тариф буде зростати у зв’язку з діючими вимогами екологічного законодавства.
Анастасія Шевченко
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас