Критичний експорт: чим ще може торгувати Україна — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Критичний експорт: чим ще може торгувати Україна

Аграрний ринок
1595
Інвестиційна привабливість традиційних експортних галузей України тане разом із цінами на біржах. Обвал вартості енергоносіїв, уповільнення зростання й підвищення турбулентності економіки країн, що розвиваються, стали причиною потужного ведмежого тренда. Глобальне здешевлення торкнулося чотирьох ключових товарів, які у сукупності формують половину транскордонних продажів вітчизняної продукції: чорних металів, зерна, олії й руди.
Ціновий тиск на ринках залізної руди і сталі посилює Китай, одночасно нарощуючи власний експорт і знижуючи споживання імпортних чорних металів.
Несприятлива кон’юнктура на глобальному ринку знецінює акції найбільших металургійних компаній. Виторг групи «Meтінвест» за три квартали 2015 року впав на 36%, з $8,5 до $5,3 млрд, причому фізичні обсяги виробництва готової продукції найбільшого експортера за підсумками минулого року знизилися всього на 17%. Причинами скорочення виробництва стали не тільки військові дії на Донбасі, а й відсутність замовлень у підприємств холдингу на чавун, рейки, труби і плоский прокат.
У лютому вартість пшениці на Чиказькій товарній біржі впала на 13% проти аналогічного місяця минулого року, продовживши низхідну динаміку з другої половини 2012-го. Зниження цін пов’язане з рекордним урожаєм і здешевленням енерговитрат на виробництво зерна. Падіння ф’ючерсних цін на кукурудзу упродовж 2015-го відбувалося в уповільненому темпі після дворазового обвалу в попередні два роки. Водночас ціни на ячмінь опинилися під сильним тиском, знизившись із $7 до $5 за бушель.
Серед зернових вельми привабливі позиції з погляду експортерів займає соя, половину вирощених обсягів якої Україна продає на зовнішні ринки. Але її постачання, незважаючи на стабільний попит через зростання споживання у КНР, приносять менше виторгу, ніж раніше. Не радують зростанням також біржові котирування на різні види олії – українських експортерів найбільше цікавлять соняшникова, рапсова й соєва. Водночас вирощування ріпаку залишається інвестиційно привабливим, оскільки ця культура користується підвищеним попитом не тільки в харчовій промисловості, а і для виробництва біодизелю.
Як повідомляє ДП «Адміністрація морських портів України», у січні 2016-го перевалювання олії в морпортах країни зросло на 49%, до 400 000 т. Водночас обсяги експорту олійножирової продукції у 2015 році впали на 13,7%, до $3,3 млрд.
За словами очільника Мінагрополітики Олексія Павленка, зростання капітальних інвестицій в АПК за дев’ять місяців 2015 року становило 18,1%, ЄІБ планує профінансувати аграріїв у найближчий рік ще на 10 млрд гривень.
Роман Корнилюк
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас