Надлишок нафти завадить Саудівській Аравії святкувати перемогу над сланцем — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Надлишок нафти завадить Саудівській Аравії святкувати перемогу над сланцем

Енергетика
615
Навіть якщо Саудівська Аравія здобуде перемогу над сланцевими компаніями США в боротьбі за частку на нафтовому ринку, вона зіткнеться з іншим сильним противником – величезними запасами палива, повідомляє агентство Bloomberg з посиланням на думку експертів.
Понад 1 млрд барелів запасів нафти, що скупчилися з 2014 року, залишаться і після того, як перевиробництво припиниться, і продовжать чинити тиск на ціни. За оцінкою Міжнародного енергетичного агентства (МЕА), резерви нафти будуть рости до кінця 2017 року, а на те, щоб позбутися від них можуть піти роки.
“В кінці цього року, навіть якщо попит і пропозиція зрівняються, ринок може тільки знизати плечима:” Ну і що? “, і чекати підтвердження скорочення запасів, – вважає глава відділу аналізу нафтових ринків Societe Generale в Нью-Йорку Майк Уіттнер. – Переходу від перевиробництва до балансу може виявитися недостатньо “.
Goldman Sachs наводить як історичного прецеденту надлишок нафти, що виник в 1998-1999 роках через падіння попиту на тлі фінансової кризи в Азії. Нафта продовжувала дешевшати навіть після того, як Організація країн-експортерів нафти (ОПЕК) в березні і в червні 1998 року скоротила цільовий рівень видобутку. В результаті в грудні того ж року котирування опустилися нижче $ 10 за барель. Тільки після намітилося на початку 1999 року скорочення запасів нафти в розвинених країнах ціни пішли вгору.
З кінця 2014 року і до кінця поточного року світові резерви нафти можуть підскочити приблизно на 1,1 млрд барелів, прогнозує МЕА. Ще на 37 млн барелів вони можуть вирости в наступному році.
У той же час експерти консалтингової фірми JBC Energy вважають, що запаси можуть знизитися вже цього літа, оскільки скорочення сланцевої видобутку в США, ймовірно, буде більш значним, ніж очікують багато. Вони прогнозують, що в червні нафтові котирування можуть повернутися до рівня в $ 50 за барель.
За матеріалами:
bloomberg.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас