Російське питання: як працюється найбільшим банкам з російським корінням — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Російське питання: як працюється найбільшим банкам з російським корінням

Кредит&Депозит
1503
Банки з російським корінням знаходяться в зоні пильної уваги від початку конфлікту на Донбасі і анексії Криму. Перш за все під особливим контролем – фінустанови з державним російським капіталом. Це Промінвестбанк, ВТБ Банк і Сбербанк. З середини 2014 року в ці установи були введені куратори НБУ. У США щодо держкорпорацій з РФ були введені секторальні санкції.
Також увагу привертають комерційні російські банки, такі як банк «Форвард» ( «Русский стандарт»), БМ Банк та Альфа-Банк (Україна), що належить громадянам Ізраїлю і Росії. Як розвиваються ці установи зараз?.
«Напевно, мене за це будуть критикувати, але я вважаю, що у нас немає російських банків – у нас є українські банки з російським капіталом», – з такою позицією виступила глава НБУ Валерія Гонтарева в листопаді 2014 року. «Це не російські банки, що фінансують російський бізнес. Це російські банки, які вносили сюди капітал, давали сюди фінансування. А кого вони фінансували? Вони фінансували наш український бізнес, там немає жодного російського позичальника. Питання ж не в тому, що це банки з російським капіталом, а в тому, що кредити видані нашим компаніям, і депозити там наших компаній, наших людей», – пояснила майбутню політику щодо установ з російським капіталом глава НБУ.
Банкіри, у тому числі голова правління ПІБу Віктор Башкіров, попереджали, що негативний сценарій з котримсь з найбільших російських банків несприятливо позначиться на всій фінансовій системі України.
Справді: восени 2008 року погіршення фінансового стану ПІБу, який тоді ще належав екс-голові НБУ Володимиру Матвієнко, призвело до ефекту доміно на банківському ринку України. Сам ПІБ вдалося врятувати – його викупив “ВЭБ”.
«Я вважаю, що Сбербанк, ВТБ і ПІБ – це стійкі установи. Але вони відрізняються один від одного тим, що материнський банк ПІБу – “Внешэкономбанк” – це державна корпорація, функція якої в управлінні і обслуговуванні зовнішнього боргу. Сбербанк і ВТБ – потужні комерційні банки з дуже якісною структурою управління як в Україні, так і в Росії. В силу кризи “ВЭБ” почав займатися кредитуванням, і почав заходити в капітал банків», – пояснює Forbes керуючий директор Агрокомбанку Євген Березовський.
Серед найбільш болючих для “ВЭБ” проектів зараз – інвестиції в «Індустріальний союз Донбасу», а також фінансування олімпійських ігор в Сочі.
Наскільки сьогодні дочірні банки російських держкорпорацій інтегровані в українську економіку? За даними НБУ, на початку лютого 2016 року на банки з російським корінням припадало 15% банківської системи країни. Вони – кредитори найбільших підприємств, в тому числі державної форми власності. Почасти зараз стратегічним завданням для багатьох є вирішення питань з негативно класифікованими активами – боржниками.
«Як система проходить стадію очищення, так і банки так само проводять чистку. Займаються проблемними кредитами, скороченням витрат», – розповідав в інтерв’ю минулого року глава правління ВТБ Банку Костянтин Вайсман.
Ці банки розвивають РКО, зарплатні проекти і так далі. «Так, перед усіма банками стоїть питання виживання. Але якби Росія хотіла піти з українського ринку, вона б пішла», – упевнений керуючий партнер компанії Capital Times Ерік Найман.
Наїзди і погроми
Ще в 2014 році в соціальних мережах з’явилися заклики не користуватися послугами різноманітних російських компаній, в тому числі банків. У середовищі політиків почала озвучуватися ідея націоналізації цих банків. У тому числі обговорювалися сценарії отримання цих банків у власність ЮКОСа, який виграв суд у РФ. У другій половині 2015 року ці обговорення майже вщухли.
І до кінця лютого 2016 року з трійки державних російських банків в центрі уваги був насамперед «Промінвест». З кінця 2015 року ПІБ – дочірня структура “Внешэкономбанка” Російської Федерації – перебував у постійному негативному інформаційному потоці. Аж до припущень про введення в банк тимчасової адміністрації, в тому числі через сумнівний стан “Внешэкономбанка” в РФ.
20 лютого українська столиця відзначала день пам’яті Героїв Небесної сотні. Траурна хода була зіпсована подіями в центрі Києва: групи осіб здійснили напади на офіси. Було розгромлено відділення Альфа-Банку (Україна) на Хрещатику, камінням закидали відділення Сбербанку на Печерську. Погроми збіглися з мітингами перед відділеннями Альфа-Банку в регіонах, в самому банку їх називають проплаченими конкурентами.
Вночі 22 лютого у Львові було скоєно напад на ВТБ Банк. «В результаті протиправних дій сторонніх осіб загорілася одне з підсобних відділень банку. Найближчим часом робота цього відділення буде відновлена, інші відділення працюють в звичайному режимі. Обсяг завданих банку збитків оцінюється. За фактом нападу банк звернувся в правоохоронні органи», – розповіли в прес-службі ВТБ Банку.
«Факельна хода, напади на наш офіс і інші дії, які нагадують погроми в Російській Імперії минулого століття, і такі події, як Кришталева ніч – очевидно, не належать до ідей, які поділяє більшість громадян України. Важливо, що в цій ситуації ми отримали велику підтримку від наших клієнтів», – підкреслює президент Альфа-Банку Україна Олександр Луканов. Він нагадує, що «Альфа» – це міжнародна група з точки зору джерела капіталу та основних активів, розташованих в Європі.
Фінансове співтовариство реагує на події з погромами відділень банків обурено. «Вандальні акти – це прояв того, що на ринку відчувається сила цих банків. У них – розширена мережа філій, що дозволяє йти в регіони, ці банки – сильні конкуренти», – говорить глава правління банку Хрещатик Дмитро Груджук.
«Ситуація з погромами в відділеннях банку – жахлива. Альфа-Банк, ВТБ Банк і Сбербанк – це українські платники податків, щодо яких не введено жодних санкції, вони сплачують податки, заводять валюту в капітал і так далі. Альфа-Банк проводить мегаугоду з Укрсоцбанком, яка важлива для всієї країни. Сбербанк активно розвивається, кредитує державу», – перераховує Березовський.
Він зазначає, що у відділенні Альфа-Банку стояв термінал iBox, який також розбили. «Держава повинна реагувати на такі події, в тому числі кримінальним переслідуванням проти нападників і мародерів», – нагадує Березовський.
«Капітал не має національності, і упереджене ставлення до іноземних банків, до російських банків – це міщанська позиція», – говорить радник президента Леоніда Кучми академік і колишній глава Ради НБУ Анатолій Гальчинський.
Стратегія розвитку
Голова правління ОТП Банку Тамаш Хак Ковач вважає, що нинішній в цілому дуже складний для всіх банків фінансовий ринок, для російських банків багато в чому ще більш складний, ніж для інших. Тому що для російських банків була важлива робота з великими стратегічними підприємствами, c високою часткою присутності на Донбасі. Тому, вони і постраждали сильніше, ніж інші – з огляду на політичну ситуацію та структуру їх портфеля.
У трійці банків з державним російським капіталом найбільш активний розвиток сьогодні показує ВТБ Банк, який концентрується на корпоративних сервісах і на розвитку сучасних каналів обслуговування. Далі, високими темпами розвивається Сбербанк. У теорії, один з них може бути об’єднаний з ПІБом – після того, коли буде зрозуміла стратегія розвитку ВЕБ в Росії. Сергій Будкін з FinPoint в кінці минулого року припустив, що ВТБ Банк буде приймати ПІБ на баланс.
25 лютого ПІБ заявив про завершення процедури докапіталізації установи: капітал банку збільшується на $ 800 млн, або 20 млрд гривень. А в РФ ВЕБ очолив колишній топ-менеджер Сбербанку і ЮКОСа Сергій Горьков.
У зв’язку з цим мова йде про можливе злиття ВЕБа і Сбербанку в РФ. За даними джерел Forbes, частину управління ПІБом може взяти на себе команда Сбербанку. У самих ПІБ і «Сбербанку» цю інформацію називають «чутками», і не коментують.
Ерік Найман вважає, що ПІБ і Сбербанк вже можуть координувати свої дії: «Нова команда повинна оцінити ситуацію, і зрозуміти, скільки буде потрібно грошей для вирівнювання ліквідності банку».
«Сбербанк має довгострокову стратегію розвитку в Україні. Збиток багатьох фінустанов за підсумками 2015 року викликаний об’єктивними причинами, загальними для всього ринку: переоцінкою валютної позиції через девальвацію гривні і формуванням резервів. Нагадаємо, ПАТ «Сбербанк» жодного разу не звертався за рефінансуванням НБУ і має стійке фінансове становище», – повідомили в прес-службі Сбербанку.
Найактивнішим гравцем, який навіть під час кризи проводить нові угоди, є Альфа-Банк. «Альфа-Банк Україна планує розширення бізнесу в Україні, про що свідчить анонсована в січні цього року угода ABH Holdings SA з групою UniCredit. У найближчі роки банк буде розвиватися як універсальний, з акцентом на трансакційну активність», – відзначають в Альфа-Банку Україна.
За прогнозами експертів, опитаних Forbes, найбільші банки з російським корінням, за винятком «Альфи», поки що будуть займати вичікувальну позицію. Важливим для ринку буде розуміння рівня підтримки, яку РФ надасть ВЕБу, і розвиток подій навколо цієї установи. Тому що новина про те, що РФ не підтримує свій же держбанк, може мати емоційний вплив і на інші банки з державним російським капіталом.
«Всі банки цієї групи – сильні гравці ринку. Акціонери підтримують їх, не дарма і населення зберігає в цих установах свої заощадження. Люди їм довіряють», – говорить Дмитро Гриджук.
У свою чергу всі заяви українських політиків про можливу націоналізацію зазначених установ навряд чи будуть реалізовані: у російських банках НБУ бачить джерело валютних надходжень в Україну через докапіталізацію. «Це розуміють у владі, враховуючи, що як банки з російським корінням, так і інші дочки іноземних установ служать джерелом валютних надходжень в Україну», – каже Тамаш Хак Ковач.
І поки що всі вимоги про збільшення капіталу ці банки виконують. «Кожен повинен розуміти, що на сьогодні 26 млрд рахунків наших комерційних клієнтів і 22 млрд рахунків наших фізичних осіб знаходяться там», – відповіла Валерія Гонтарєва в лютому 2016 року на запитання про дані установи.
Маргарита Ормоцадзе
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас