ЄС підтримав впровадження в Україні нової моделі ринку електроенергії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄС підтримав впровадження в Україні нової моделі ринку електроенергії

Енергетика
1397
Представництво Європейського Союзу в Україні, а також Європейський банк реконструкції і розвитку і керівництво Секретаріату Енергетичного співтовариства підтримали законопроект «Про ринок електроенергії», після прийняття якого на зміну старій моделі українського ринку прийде нова, що відповідає вимогам ЄС.
Про це повідомив на своїй сторінці в соцмережі Facebook директор департаменту планування і європейської інтеграції Міністерства енергетики та вугільної промисловості України Михайло бно-Айріян.
«Ми отримали в копії листа, адресованого прем’єр-міністру України, підписаного главою представництва ЄС в Україні, керівниками офісів USAID, ЄБРР, Світового Банку в Україні та керівником Секретаріатом Енергетичного співтовариства, в якому висловлюється повна підтримка законопроекту про ринок електроенергії, підготовленого міністерством», – сказав бно-Айріян.
За словами представника Міненерговугілля, міжнародні організації вітали заяву прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка минулого тижня про те, що законопроект буде розглянутий Кабміном в середу, 2 березня, для його подальшого затвердження та передачі до парламенту.
Також, за словами бно-Айріяна, донори позитивно оцінили внесені міністерством правки, які враховують зауваження і побажання донорів, висловлені в їх попередньому листі.
«Що ж, чекаємо середи і розраховуємо на позитивне голосування», – додав він.
Нагадаємо, за словами Яценюка, Кабінет міністрів України в рамках реформи енергетичного сектора розробляє нову модель функціонування ринку електроенергії, основними принципами якого стане висока конкуренція і легкість доступу до електромереж.
Міністерство енергетики та вугільної промисловості в листопаді 2015 направило на розгляд Кабінету міністрів України законопроект «Про ринок електроенергії», який згодом повинен бути внесений урядом у Верховну Раду.
Законопроект передбачає впровадження протягом двох років нової моделі ринку електроенергії в Україні: ринку “на добу вперед”, внутрішньодобового ринку, балансуючого ринку та ринку допоміжних послуг, ринку двосторонніх договорів.
До кінця 2018 року діятиме перехідний період, протягом якого гарантований покупець буде купувати до 75% потужності АЕС і до 30% від середньодобового виробництва ГЕС за регульованими цінами.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас