Чому подорожчали продукти харчування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чому подорожчали продукти харчування

Аграрний ринок
793
Всупереч поширеній думці про те, що в Україні дешево виробляти продукти харчування, їх собівартість зростає слідом за інфляцією.
За даними Державної служби статистики України, витрати на виробництво сільськогосподарської продукції в 2015 році зросли в півтора рази (50,9%) порівняно з 2014 роком.
На думку аналітика ІК Dragon Capital Наталії Шпиготскої, настільки значне збільшення видаткової частини пов’язано з девальвацією гривні, а також з збільшенням заробітної плати, витрат на комунальні послуги і ставок податку на землю за рахунок індексації.
За її словами, якщо розглядати окремо рослинництво, практично половина витрат пов’язана з імпортною складовою, тобто витрати на придбання насіння, засобів захисту, добрив. Основним компонентом витрат у тваринництві є корми, в тому числі зерно. Ціни на нього прив’язані до долара.
На думку президента Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ) Алекса Ліссітси, близько 70% собівартості аграрної продукції – це імпортні складові і кожне падіння гривні призводить до її зростання.
В результаті за словами директора Української Асоціації постачальників торговельних мереж Олексія Дорошенка продукти харчування подорожчали навіть усередині країни. Так, індекс інфляції в 2015 році склав 45%. Скажімо, соняшникова олія подорожчала на 35%, м’ясо – на 40%, а крупи та овочі – на рекордні 70-100%.
Дорощенко вважає, що в 2016 році сільгосппродукція також буде рости в ціні. Це пов’язано з тим, що великі агрохолдинги мають кредити в іноземній валюті, відповідно для них велику роль у ціноутворенні відіграє девальвація національної валюти; на невеликих виробниках істотно відіб’ється саме рівень інфляції, так як імпортна складова у них незначна.
Дорошенко не погоджується з заявленим урядом індексом інфляції на рівні 12%. За його оцінкою, навіть якщо не буде подальшої дестабілізації, інфляція становитиме не менше 25%. В гіршому випадку вона може становити 35%.
Алекс Ліссітса прогнозує девальвацію національної валюти в 2016 році на рівні 15-20%, що позначиться на собівартості сільськогосподарської продукції, і відповідно, на кінцевій ціні для споживача.
Євген Чорновалов
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас