Гривня за тиждень девальвувала більш всіх валют у світі, - Bloomberg — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гривня за тиждень девальвувала більш всіх валют у світі, - Bloomberg

Валюта
2720
Українська гривня очолила щотижневий перелік валют, що найбільш девальвували, втративши близько 2% і встановивши антирекорд 2016 року у рівні 25,7 грн за долар, пише Bloomberg.
“Гривня може втратити і до 4,4%, що буде найбільшим показником девальвації із загального переліку валют, який відстежує Bloomberg”, – йдеться в повідомленні агентства.
Причинами падіння курсу, на думку фінансистів, є незначна пропозиція валюти з боку Нацбанку України, що прагне зберегти обсяг резервів до моменту отримання чергового кредитного траншу від ключового кредитора країни – Міжнародного валютного фонду.
“При цьому МВФ поки відклав рішення щодо третього траншу, який Україна прагне отримати з вересня 2015 року – часу, коли влада зупинилася в реалізації податкової реформи і в бюджетному процесі, – зазначає Bloomberg. – І хоча Фонд, найімовірніше, прийме позитивне рішення по траншем в лютому, це навряд чи дозволить Нацбанку України надати достатню допомогу імпортерам, що очікують стабільності валюти”.
Аналітики агентства підкреслюють, що на початку року Україна не отримала достатньо експортної виручки, щоб задовольнити валютний попит. Разом з тим, вони переконані, що нинішня девальвація може бути тимчасовою.
“Як тільки Україна отримає кошти МВФ, а ринок побачить сигнали фінансової підтримки країні, валюта повинна зміцнитися – до 24 грн за долар”, – відзначають в агентстві, посилаючись на слова голови НБУ Валерія Гонтарєва, яка каже, що девальвація має сезонний характер.
Як повідомлялося, після стабільного перебування в коридорі 21-23 грн/дол котирування гривні до долара США в середині січня зрушилися у бік зниження – до 24-25 грн/дол, а курси готівкового і “чорного” ринку досягли 26-27 грн/дол.
Національний банк України пояснив черговий виток девальвації великою кількістю святкових днів у січні і розбіжністю вихідних і робочих днів в Україні та США, що призводить до дисбалансів попиту та пропозиції валюти на міжбанківському ринку.
Для стабілізації курсу регулятор посилив порядок розгляду заявок на купівлю валюти і проводив аукціони з продажу валюти на міжбанку.
За матеріалами:
bloomberg.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас