Ускладнення від грипу: депутати і МОЗ лякали один одного прокуратурою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ускладнення від грипу: депутати і МОЗ лякали один одного прокуратурою

Казна та Політика
729
Напругу у відносинах між МОЗ та народними депутатами зростає. Ще влітку, посварившись через різницю у поглядах на реформу охорони здоров’я з керівництвом профільного Комітету парламенту, міністр Олександр Квіташвілі припинив ходити на його засідання. Тим часом, епідемія грипу, яка охопила вже всю країну, додала депутатам приводів для нової порції критики МОЗ. Гнів парламентаріїв вилився в загрозу поскаржитися на діяльність міністерства в Генеральну прокуратуру. У свою чергу, чиновники запевнили народних обранців, що вони не залишаться в боргу.
Знайшли привід
У середу, 27 січня, основним питанням засідання комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я став звіт МОЗ про боротьбу з епідемією грипу. “Віддуватися” за боротьбу МОЗ з грипом випало т.в.о. голови Державної санітарно-епідеміологічної служби Святославу Протасу.
Спочатку нічого нового він не повідомив, вирішивши обмежитися вже всім відомою інформацією. Зокрема, днем раніше міністр охорони здоров’я Олександр Квіташвілі вже розповідав журналістам, що епідемічний поріг перевищено у 18 областях. В 11 з них – більш ніж наполовину.
Протас запевнив, що в МОЗ вживає всі можливі заходи щодо поліпшення ситуації створений оперативний штаб, система охорони здоров’я переведена на посилений режим роботи, призупинено навчання в 10 тис. навчальних закладів. “Щодня в Україні захворюють близько 80 тисяч осіб. Фактично, кожну хвилину захворює один українець”, – засмутив депутатів Святослав Протас.
Наївно було вважати, що, по суті, опозиційний МОЗ комітет “проковтне наживку у вигляді прісних фраз керівника Держсанепідслужби. Депутати вирішили, не зволікаючи, атакувати чиновників. Першою вступила в дискусію, намагаючись зберегти видимість спокою, голова комітету Ольга Богомолець (фракція БПП). “Прошу МОЗ надати нам результат аналізу летальних випадків серед населення. Назвіть, в яких областях, яка кількість, скільки серед них міського і сільського населення, які вікові категорії померлих”, – зажадала вона.
Однак на це питання Святослав Протас виявився не здатний відповісти повністю. За його словами, в Україні з початку епідемсезону, тобто з 1 жовтня 2015 року, померло 122 особи. Причому, в їх числі і діти, і медпрацівники. Найбільше смертей зафіксовано в Одеській і Вінницькій областях. “В інших регіонах – поодинокі випадки”, – сказав Протас.
Втім, Ольгу Богомолець ця відповідь не задовольнила. Голова комітету зажадала від МОЗ розповісти депутатам причини смертності, назвати вік померлих та уточнити їх діагнози.
На цьому видимість спокою на комітеті закінчилася. В перепалку включилися нардепи від “Опозиційного блоку”. Ігор Шурма спочатку обурився тим, що представники МОЗ прийшли непідготовленими на засідання комітету. “З вас витягають відповіді, як у прокуратурі на допиті”, – обурювався він. Шурма поставив МОЗ на відсутність на засіданні комітету міністра охорони здоров’я. “Ще раз кажу – повинен був бути міністр, який 18 січня сказав, що загрози немає і він контролює ситуацію. Він ходить по всім брифінгів, пішов на Кабмін. Кабмін закінчився, де він? Нехай прийде сюди і відзвітує”, – не приховував емоцій Шурма.
Варто відзначити, що після минулорічного скандалу між Олександром Квіташвілі і членами комітету, депутати де-факто ігнорують законопроекти МОЗ, а чиновник не відвідує їх засідання. Власне, конфлікт з міністром розгорівся саме з-за того, що парламентарії не підтримували його бачення реформи охорони здоров’я. В результаті, сварка зіграла депутатам на руку – у них поменшало роботи. Зокрема, на порядку денному комітету не було жодного законопроекту, за яким він був би призначений головним. Самі народні депутати не сильно обтяжують себе роботою.
Вакцинований скандал
І в цей раз не обійшлося без взаємних звинувачень. Загострення пристрастей досяг апогею, коли депутати спробували з’ясувати у МОЗ, чому чиновники дозволили проведення чергового раунду вакцинації проти поліомієліту в розпал епідемії грипу.
- Ми не говорили, що не можна проводити вакцинацію в період епідемічних захворювань. Одним із протипоказань до вакцинації, в тому числі проти поліомієліту, є висока температура, – почав виправдовувати дії відомства заступник міністра охорони здоров’я Ігор Перегінець. Однак на півслові його перебила депутат “Опозиційного блоку” Тетяна Бахтєєва. Вона попросила чиновника замовкнути.
- Це показує ваш непрофесіоналізм, безвідповідальність, недбалість і злочинну діяльність, – заявила депутат. – Якщо ви сьогодні говорите про те, що дітей потрібно прищеплювати від поліомієліту в епідемію грипу, послухайте, що говорять професіонали. Своїх дітей прищеплюйте, щоб по телевізору вся країна бачила, тоді будете озвучувати ці слова. Вони злочинні сьогодні. І за це треба буде відповідати рано чи пізно.
При цьому Бахтєєва також звинуватила Мінздоров’я в тому, що чиновники відомства “довели ситуацію до катастрофи”:
- Я вважаю, що ми зобов’язані написати в Генеральну прокуратуру про злочинної діяльності, про 120 загиблих людей, і про те, що нічого не робилося, що епідемію приховували. Чому? Напевно, в цьому якась вигода була. Генеральна прокуратура нехай розбирається з цими фактами, – висловилася вона.
- Тоді прошу додати, що постійні погрози від членів комітету про прокуратуру, СБУ та інші органи заважають адекватної роботи міністерства, – не поліз за словом в кишеню Ігор Перегінець.
Але і депутати не збиралися здаватися. Вони перейшли до обговорення питання правдивості наданих МОЗ даних про захворюваність і смертність від грипу і ГРВІ. За даними Шурми, на 20 січня у Харківській області померли 20 осіб. Складна ситуація і у Львівській області. “Ми ж цю інформацію нікому не розповідаємо. Коли ми будемо говорити про смертність від грипу, то реальні цифри будуть набагато більше офіційної статистики”, – сказав Ігор Шурма.
Підтримала опозиційного колегу представник коаліційної фракції “Самопоміч” Ірина Сисоєнко. “Цифри, які на сьогодні є в регіонах, на жаль, не відповідають підрахунками, які подає МОЗ”, – заявила вона.
Проте здебільшого, Ірину Сисоєнко цікавило питання про лікарському забезпеченні пацієнтів хворих на грип. За її даними, МОЗ має намір розвести по регіонах прострочені ліки для лікування цього захворювання. “Я знаю про те, що “Укрвакцина” (держпідприємство, яке забезпечує централізовані поставки вакцин по регіонах – ред.) має 250 тисяч упаковок “Таміфлю”, які були закуплені ще в 2009 році. Також у мене є інформація, що 105 тисяч вже втратили свій термін придатності, і начебто саме їх збираються розвести по регіонах”, – сказала Ірина Сисоєнко.
Перегінець запевнив, що всі препарати, термін зберігання яких минув, будуть утилізовані. “Залишки – близько 2 тисяч упаковок, які придатні до серпня 2016 року, два тижні тому були розвезені по регіонах”, – запевнив він. Крім того, за словами Перегінця, від литовського уряду в якості гуманітарної допомоги Україна отримає 2443 упаковок “Таміфлю” і 7070 “Релензы”.
Дали в око
Слово взяв заступник голови комітету Олег Мусій (позафракційний). Його друге питання виявився самим несподіваним за весь час засідання комітету:
- Чи передається грип через слизову оболонку ока? – приголомшив запитанням Ігоря Перегінця парламентарій.
- Грип передається повітряно-крапельним шляхом, – не втратив самовладання чиновник. – Навіть через немиті руки може передаватися від людини людині. Через око, напевно, дуже добре потрібно постаратися, щоб передався.
Причиною такого питання Мусія виявилося висловлювання міністра Квіташвілі на недавньому брифінгу про те, що грип може передатися через слизову оболонку ока. “Якщо ви ходите в масці, а у мене грип, то ви через око просто будете отримувати вірус. Ваша маска вас не захищає. Якщо у людини грип, і він ходить у масці – це ще може якось допомогти”, – цитують Квіташвілі ЗМІ.
З’ясувавши, як можна заразитися грипом, ще трохи послухавши головного позаштатного інфекціоніста МОЗ Ольгу Голубовську, народні депутати забули про епідемію грипу, і перейшли до інших питань порядку денного, періодично поглядаючи у бік ліфта.
Ще з осені минулого року засідання комітету проходять не в парламентських будівлях, а в ліфтовому холі столичного готелю “Київ”. Нібито там народним депутатам працювати просторіше. Таким чином, це – єдиний комітет, засідання якого проходять “з родзинкою”: виступи перериваються не тільки депутатами або іншими запрошеними, але і звуками приїжджає ліфта.
Дмитро Уляницький
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас