Надлишок грошей створює додаткові ризики гривні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Надлишок грошей створює додаткові ризики гривні

Казна та Політика
1771
Через надлишок грошей в банківській системі створюються ризики для стабільності гривні
У 2015 році ліквідність банківської системи досягла свого історичного максимуму. Про це заявили у прес-службі Національного банку України із посиланням на голову НБУ Валерію Гонтареву. На кінець року, за її словами, обсяг коштів у банках перевищив 100 млрд грн. Із них 87 млрд грн – це кошти на депозитних сертифікатах НБУ, ще близько 33 млрд грн лежали на кореспондентських рахунках.
За перші неповні два тижні січня поточного року банки направили на депозитні сертифікати НБУ ще 39 млрд грн, а залишок на кореспондентських рахунках сягнув рекордних 40,9 млрд грн.
Така гіперліквідність, не зважаючи на оптимізм регулятора, є насправді негативним трендом, стверджує заступник голови правління банку Конкорд Павло Крапівін. Справа у тому, що банкіри продовжують залучати депозити у населення, попри відсутність кредитування, не бажаючи втрачати клієнтів і свою нішу на фінансовому ринку. В умовах, коли вільних коштів на рахунках банків багато, але вони не направляються на кредитування реального сектору економіки, створюється потенційна загроза для стабільності національної валют, пояснив банкір.
‘‘У таких умовах Національний Банк змушений і зобов’язаний стерилізувати цю ліквідність за допомогою, у тому числі, депозитних сертифікатів, інакше вона буде тиснути на валютний ринок, буде тиснути на споживчий ринок’’, – каже директор казначейства Райффайзен Банку Аваль Володимир Кравченко.
Платить за це Нацбанк, по оцінках опитаних експертів, досить привабливу для банків ціну – 18% за депозитні сертифікати овернайт та 19-21% за сертифікати на 7-90 днів. Для порівняння, ставки по гривневих вкладах, які залучають банки у населення, наразі складають 18%-19%. Тобто банки фактично займаються тим, що залучають кошти у населення і направляють їх на фінансування Нацбанку, замість того, щоб займатися своєю основною діяльністю – кредитуванням, зазначає Крапівін.
У перспективі гіперліквідність має перерости у відновлення кредитування банками реального сектору економіки. ‘‘Ми очікуємо на відновлення банками кредитування економіки’’, – вже встигла заявити Гонтарева. В НБУ розраховують, що надлишкова ліквідність призведе до зниження відсоткових ставок по депозитах, які залучають банки у населення, а отже – і до здешевлення кредитів. За сприятливих умов кредитування може активізуватися у другому-третьому кварталах 2016 року.
Наразі кредитування лишається на досить низькому рівні. Об’єм виданих у 2015 році кредитів скоротився на 5% (-52,3 млрд грн) до 954 млрд грн. І, як пояснюють банкіри, таким воно лишатиметься до тих пір, поки існуватиме дефіцит надійних позичальників, а права кредиторів не будуть посилені на законодавчому та правовому рівнях.
Пікові значення ліквідності відійдуть у минуле із початком погашення банками кредитів рефінансування, які були видані регулятором у 2014-2015 році для перекриття відтоку депозитів. ‘‘Уже, по-перше, практично всі топ-банки показують приріст вкладів в останні 6-8 місяців. По-друге – виплати компенсацій Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, частина з яких не йде ‘‘під матраци’’, а залишається в банках-агентах’’, – каже аналітик банківського сектору групи Інвестиційний капітал Україна (ICU) Михайло Демків.
Так, наприклад, сьогодні вже державний Ощадбанк заявив про погашення кредиту рефінансування Національного банку на суму в 1,6 млрд грн. Минулого тижня ПриватБанк погасив перед НБУ 1,1 млрд грн коштів, отриманих в період нестабільності.
Леся Виговська
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас