Курс гривні на початку 2016 р. опиниться під тиском – банкіри — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Курс гривні на початку 2016 р. опиниться під тиском – банкіри

Валюта
6974
Курс гривні на початку 2016 року опиниться під тиском, вважають банкіри, опитані агентством.
“У першій декаді січня курс гривні продовжить відчувати тиск, в першу чергу, від непевності термінів надання чергового траншу МВФ… Негативну динаміку курсу може також посилити збільшений у грудні обсяг відкладеного попиту на купівлю валюти з боку імпортерів”, – сказав перший заступник голови правління Промінвестбанку В’ячеслав Юткін.
За його оцінкою, втім, у зв’язку з низькою діловою активністю, характерною для першої декади січня, в цей період курс гривні не перевищить позначку в 24 грн/$1.
Згідно з оцінкою начальника казначейства ВТБ Банк (Україна) Станіслава Верхградського, в першій декаді січня курс гривні перебуватиме в коридорі 23,5-24,5 грн/$1.
“У першій декаді очікуємо збереження напруженої ситуації на міжбанківському валютному ринку у зв’язку з дефіцитом іноземної валюти. Однією з причин цього можуть бути тривалі вихідні в Росії, в результаті чого на ринок не надійде експортна виручка за раніше відвантажену за рублевими контрактами продукцію. Незважаючи на істотне останнім часом скорочення, експорт в РФ за різними оцінками становить 10-12% від всього експорту України. Набрання чинногсті Угоди про зону вільної торгівлі України з ЄС у короткостроковій перспективі не дасть можливості вітчизняному виробнику знайти в особі Європи заміну російського споживача. Як показує статистика, за перше півріччя 2015 року експорт українських товарів у країни ЄС скоротився майже на 35%”, – сказав експерт.
Начальник відділу стратегічного планування UniCredit Bank Єгор Перелигін вважає, що різке підвищення імпорту відносно експорту в першому кварталі 2016 року може деструктивно вплинути на курс гривні.
“Закриття таких традиційних ринків збуту, як РФ, може остаточно підірвати українське машинобудування, хімвиробництво, полімерне (пластик) виробництво, інші промислові сегменти. Одночасно треба констатувати: українська промисловість і деякі аграрні сегменти не готові до виходу на європейські ринки через наявність низки питань щодо невідповідності європейським технічним стандартам і фітосанітарним нормам”, – сказав він.
За оцінкою Є.Перелигіна, у першій половині 2016 року цілком ймовірним може бути періодичне зниження курсу до рівня 27-27,5 грн/$1 при інфляції 21-24% проти 12%, прогнозованих НБУ на рік.
Головний експерт відділу операцій на валютному і грошовому ринках ОТП Банку Микита Мішаков вважає, що через продовольче ембарго з боку РФ значно скоротиться експортна виручка, втрату якої навряд чи зможе компенсувати зона вільної торгівлі з ЄС. У такій ситуації регулятор буде застосовувати всі наявні інструменти для підтримки курсу на міжбанківському валютному ринку в рамках коридору 23-25 грн/$1.
“На кінець року цей коридор становив 23-24 грн/$1. Судячи з загальної тенденції і останніх заяв глави НБУ, цей коридор може бути розширений до показників 23-25 грн/$1, в якому і будуть утримувати міжбанківський курс. Що ж стосується готівкового курсу, то, враховуючи постійну емісію гривні, відсутність регулятивних можливостей активно впливати на цей сегмент ринку і поточні виплати ФГВФО, гривня продовжить здавати позиції”, – сказав він.
Разом з тим, за оцінкою керівника роздрібного бізнесу Агрокомбанку Ігоря Львова, гривня може залишатися відносно стабільною до кінця першого півріччя 2016 року.
“Порушення поточного балансу не означає негайного обвалу гривні. Запас “міцності” цілком здатний зберігатися ще квартал-другий. НБУ має можливості для стримування сезонних коливань, але не постійних фундаментальних дисбалансів і компенсації зовнішніх негативних зовнішньоекономічних чинників”, – сказав експерт.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас