Європейський бізнес поставив невтішну оцінку Україні (дослідження) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європейський бізнес поставив невтішну оцінку Україні (дослідження)

Казна та Політика
4530
Податковий тиск, корупція та відсутність динаміки у проведенні реформ незмінно були основними бар’єрами для бізнесу протягом всього 2015 року. Такі висновки зроблені в дослідженні індексу інвестиційної привабливості, проведеному Європейською Бізнес Асоціацією (ЄБА).
“Дослідження демонструє, що переважна більшість – 80% бізнесменів – не задоволені поточним станом інвестиційного клімату в Україні. Директори компаній підтверджують, що занадто багато часу витрачено на розмови і наміри щодо реформ, та занадто мало було зроблено за цей рік”, – зазначено в дослідженні Асоціації, які вона проводить щокварталу.
У дослідженні взяв участь 71 топ-менеджер, що працює в членських компаніях Асоціації.
З числа опитаних 62% представників бізнесу взагалі не відчули нікого позитиву в останні три місяці, 37% вважають, що інвестиційний клімат залишився незмінним і знаходиться в негативному значенні, 8% опитаних вказали серед позитиву – відносну валютну стабільність. І ще 8% відзначили поліпшення на макрорівні. Деякі з опитаних позитивним зрушенням вважають підвищення рейтингів України в минулому кварталі агентствами Moody’s, Standard&Poor’s і Fitch.
Асоціація повідомила, що 49% опитаних не очікують позитивних змін у найближчій перспективі й переконані, що бізнес-клімат залишиться приблизно на тому ж рівні. При цьому 45% схильні вважати, що українські ринки не є прибутковими для нових інвестицій. І лише 16% налаштовані більш-менш оптимістично щодо інвестиційної привабливості України.
Серед опитаних бізнесменів 96% вважають негативом відсутність судової реформи, 93% – низьку ефективність боротьби з корупцією, 76% – відсутність ознак стабілізації фінансового ринку, 62% – незначний прогрес у відшкодуванні ПДВ, 61% – відсутність зрушень в питанні земельної реформи, 56% – зниження темпів торгівлі і 52% – відсутність спрощення митних процедур.
Водночас 16% опитаних побачили певні зрушення в митній сфері, 11% – поліпшення в торгівлі, а 10% – задоволені відшкодуванням ПДВ.
Інвестори зазначають, що найбільш важливими кроками, які необхідні українській економіці, є боротьба з корупцією (39% опитаних), зважена податкова реформа (25%), судова реформа (24%), прискорення реформ (14%) і усунення бюрократії з держорганів (8%).
ЄБА також поставила бізнесменам два бонусні запитання. На запитання “Згадайте всі реформи, які були в 2015 році: яка була найбільш вдалою, а яка, на Ваш погляд, стала провалом року?” 48% опитаних назвали головним успіхом створення нової поліції, 7% – реформи в банківському секторі. Головним провалом 2015 року 27% опитаних назвали відмову президента і уряду проводити реформи і боротися з корупцією, 20% – податкову/судову реформи, 18% відсутність реальних реформ і 12% – реформу охорони здоров’я/тендерної системи.
На друге запитання “Уявіть ситуацію, що у Вас є право запровадити лише одну (будь-яку) реформу. Що б це було?” 31% опитаних назвали судову і правову системи, 24% – податкову реформу, 16% – впровадження антикорупційної системи, 10% – звільнення всіх держслужбовців і побудова всіх інститутів з нуля.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас