Банки закрили один на одного ліміти на міжбанку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки закрили один на одного ліміти на міжбанку

Кредит&Депозит
2294
Середні і невеликі банки почали втрачати клієнтів і закривають один на одного ліміти на міжбанку після того, як Національний банк оголосив про поділ банків на кластери.
Про це банкіри заявили в ході закритого засідання на тему «Перехід НБУ на кластерну модель нагляду. Як зберегти своє місце на ринку».
Нагадаємо, місяць тому НБУ повідомив, що 92 банки розподілені між п’ятьма кластерами: ринкові, кептивні, схемні, неактивні і ризикові. І хоча регулятор поки не повідомив банки, до якого кластеру відніс кожного з них, установи вже відчули на собі негативні наслідки обіцянки їх «розділити».
«Коли клієнти почули про кластеризацію, вони задумалися, йти в банк чи ні», – розповідає голова УКБС Галина Оліфер.
Обережними стали не тільки клієнти, але і контрагенти. «Як тільки Нацбанк оголосив про поділ банків на кластери, учасники ринку закрили один на одного кредитні ліміти на міжбанку», – зізнався топ-менеджер одного з дрібних банків.
Таку поведінку банкірів і їх клієнтів легко пояснити: вони побоюються, що НБУ планує вивести з ринку ті установи, які потраплять в кластери схемних, ризикових або кептивних.
Банкіри готують НБУ альтернативні пропозиції. Одним з варіантів вирішення питання вони вважають видачу обмежених ліцензій.
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас