Валютні обмеження: Топ-5 послаблень для українців від НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Валютні обмеження: Топ-5 послаблень для українців від НБУ

Валюта
4231
Національний банк України продовжив дію постанови №863 до 4 березня 2016 року.
Таким чином, збережуться норми про обов’язковий продаж 75% валютної виручки, про розрахунки за експортними та імпортними операціями протягом 90 днів, про заборону дострокового погашення резидентами кредитів в інвалюті, виданих нерезидентами.
Однак НБУ все ж продовжив поступово пом’якшувати адміністративні обмеження. Про те, до чого приведуть такі рішення регулятора з’ясували журналісти ЕП.
По-перше, норма про продаж 75% валютної виручки не поширюється на кредити, видані за участю іноземного експортно-кредитного агентства для виконання зобов’язань за імпортним контрактом перед нерезидентом.
По-друге, як і обіцяв НБУ, не доведеться продавати валюту, яка надійшла, як грошове забезпечення для участі в конкурсних торгах. “Це повинно полегшити доступ нерезидентів до державних закупівель”, – пояснили в Нацбанку.
По-третє, зміни відчують і фізособи. Як і раніше, перераховувати за кордон у валюті можна не більше 150 тис. грн в еквіваленті. Однак ця норма відтепер не поширюється “на безготівкові розрахунки, здійснювані з використанням електронних платіжних засобів для оплати продукції та послуг для власного споживання”.
У плюсі – шопоголіки, які віддають перевагу покупкам на закордонних онлайн-майданчиках. Тепер для них не застосовується ліміт у розмірі близько $6 тис.
По-четверте, особливу увагу НБУ приділив місії Міжнародного червоного хреста в Україні. “Максимальна сума видачі готівки з каси на одного клієнта на добу становила 300 тис. грн. Тепер цей ліміт не поширюється на статутну діяльність місії”, – йдеться в повідомленні НБУ.
По-п’яте, покращилися умови роботи в Україні для нерезидентів. Якщо раніше вони могли виводити за кордон кошти від продажу ОВДП на фондових майданчиках, то тепер виводити кошти можна, продавши цінні папери і поза біржами.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас