Експерти назвали галузі АПК, які ризикують стати збитковими у разі скасування спецрежиму ПДВ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти назвали галузі АПК, які ризикують стати збитковими у разі скасування спецрежиму ПДВ

Аграрний ринок
506
Для сільгосппідприємств, які займаються переважно виробництвом експортно орієнтованих видів рослинницької продукції – цукрових буряків, овочів, фруктів, ягід і т.і. – Наслідки скасування спецрежиму справляння ПДВ будуть відчутними і негативно позначаться на рівні їх доходів.
Про це повідомив завідувач відділом податково-бюджетної політики Національного наукового центру “Інститут аграрної економіки”, к.е.н. Леонід Тулуш, повідомляє прес-служба відомства.
“Зазначена продукція характеризується, як правило, підвищеним рівнем доданої вартості, відповідно обсяги ПДВ-підтримки для її виробників є більш відчутними. За прогнозами вчених Інституту аграрної економіки, втрати доходів для відповідних сільгосппідприємств можуть досягати 9-10%. Таким чином, втрата ПДВ- підтримки може зумовити збитковість виробництва окремих видів неекспортооріентірованної рослинницької продукції, що може призвести до відмови від здійснення такої діяльності з подальшими погрозами для продовольчої безпеки країни “, – повідомив він.
Л.Тулуш також зазначив, що застосування спеціального режиму стягування ПДВ в останні роки перестало бути вигідним для сільгосппідприємств, що займаються виробництвом переважно експортоорієнтованих зернових культур – пшениці, ячменю, кукурудзи.
“При поставці зернових культур на експорт через посередника виробники внаслідок невідшкодування ПДВ недоотримували до 20% доходів. Такі втрати не покривалися повністю за рахунок застосування режиму ПДВ-акумуляції, оскільки останній забезпечував формування лише менше 10% додаткових фінансових ресурсів”, – повідомив він.
У той же час, за розрахунками вчених Інституту аграрної економіки, для сільгосппідприємств, сконцентрованих переважно на виробництві експортоорієнтованих зернових культур, по яких відсутня ПДВ-відшкодування при експорті, скасування спецрежиму ПДВ є вигідною і забезпечить формування додаткових доходів у розмірі не менше 3-5% від нинішнього їх рівня, включаючи ресурси ПДВ-підтримки
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас