Експерт перерахував, за рахунок чого банки можуть переламати тренд збитковості в 2016 р — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт перерахував, за рахунок чого банки можуть переламати тренд збитковості в 2016 р

Кредит&Депозит
993
Українські банки до середини 2016 зможуть переломити тренд збитковості, вважає голова правління Комерційного індустріального банку (КІБ, Київ), екс-глава правління банку “Форум” Вадим Березовик.
“Нинішній негативний тренд буде подолано і до середини наступного року основна маса банків зможе показати позитивний результат”, – повідомляється на веб-сайті КІБ з посиланням на В. Березовик.
За його словами, в поточному році зберігаються основні чинники, які зумовили збитковість системи в минулому році: втрата банками активів на тимчасово окупованих територіях країни, сплеск шахрайських операцій, падіння фінансової дисципліни клієнтів, девальвація курсу гривні та суттєве зниження рівня довіри до банків.
“Проблема збитків – це похідне або результат, в першу чергу, високих накладних витрат, близько 80% яких – витрати на оплату відсотків за вкладами і рахунках клієнтів. Навіть великі банки сьогодні, щоб утримати гроші клієнтів, змушені пропонувати захмарні процентні ставки в 23- 25% і більше”, – додав банкір.
При цьому він зазначив, що для скорочення збитків банки стали збільшувати комісійні операції і нарощувати частку доходів від операцій транзакційного типу, знижувати процентні витрати по депозитах і рахунках клієнтів, зменшуючи розмір максимальних процентних ставок, відмовлятися від збиткових відділень, аж до повної реорганізації мережі, виключати зі своєї продуктової лінійки низькодохідні продукти та послуги, оптимізувати витрати на утримання персоналу.
Крім того, за словами В. Березовик, банки почали масово переходити від класичної форми банкінгу з розгалуженою мережею відділень до дистанційної форми роботи з клієнтами і все активніше надають послуги в торговельних мережах та інтернет-магазинах.
Як повідомлялося з посиланням на НБУ, кількість збиткових банків в країні за підсумками січня-вересня 2015 скоротилося до 45, тоді як на початок року збиток був зафіксований у 52 банків.
Загальний сальдований збиток по банківській системі за січень-вересень склав 68,867 млрд грн. Основну суму збитків сформували банки з групи найбільших: з 13 фінустанов цієї групи 11 спрацювали зі збитками.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас