Роман Донський: Продаж позичальників «Дельта банку» - чому б ні? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Роман Донський: Продаж позичальників «Дельта банку» - чому б ні?

Кредит&Депозит
1604
3 березня 2015 року була введена тимчасова адміністрація в один з найбільших банків України «Дельта банк». Депозити фізичних осіб і депозити для юридичних осіб на кілька десятків мільярдів в один момент перетворилися на величезну проблему для вкладників. Суми «застряглих» депозитів у деяких клієнтів обчислюються сотнями мільйонів гривень.
Фонд гарантування вкладів, який займався пошуком інвестора для проблемного банку, так і не зміг знайти покупців на цей актив. Одночасно, це не заважало Фонду гарантування вкладів проводити виплати вкладникам першої черги – фізичним особам депозити і вклади яких не перевищують 200 000 гривень. У червні почався процес виплат рекордної суми за всю банківську історію України, в 13,5 млрд. гривень.
Але процес виплат за цим реєстром вкладників був зупинений на сумі 8,4 млрд. гривень. Причина була банальною – закінчилися гроші. ФГВФО звернувся до Кабміну за екстреною фінансовою допомогою. Кабмін прийняв рішення про виділення коштів з держбюджету (фактично включив друкарський верстат) і з 8 жовтня очікується продовження виплат депозитів «Дельта банку».
Незадоволені вкладники «Дельта банку» неодноразово влаштовували пікети з вимогою до НБУ та Фонду гарантування вкладів відновити платоспроможність банку шляхом націоналізації. 2 жовтня 2015 НБУ ухвалив рішення про ліквідацію банку. Сім місяців тривала боротьба за виживання «Дельта банку»: озвучувалися різні варіанти і схеми зміни власника, називалися деякі великі вкладники, готові виступити інвесторами. Серед найбільших вкладників виявилася навіть Державна іпотечна установа. До слова сказати, структура не виконувала свої функції по компенсації кредитів через відсутність коштів, а тут раптом – 3,5 млрд. гривень, які безслідно зникли на депозиті в «Дельта банку». «Вигідні вклади» на мільярдні суми втратили МТС Україна, ДІУ, Укрексімбанк, Ощадбанк. За сім місяців ми не чули про який-небудь масовий розпродаж активів з метою погашення зобов’язань перед кредиторами банку.
Всі говорять про повернення кредитів, виданих «Дельта банком», нерухомості, цінних паперів, але є ще один актив, який можна порівняти за вартістю з самим банком. Найприбутковішим в «Дельта банку» був напрямок товарних і cash-кредитів для населення. Фактично, різке зростання банку відбулося завдяки цьому напрямку банківського кредитування.
Оцінка позичальника, видача та повернення невеликих кредитів – ці процеси в банку були відпрацьовані якісно. Механізм роботи з величезною кількістю дрібних позичальників відрізняється від механізмів роботи з великими боржниками. Фонд гарантування вкладів просто не звернув увагу на цей актив.
Дрібні споживчі кредити, карткові кредити, cash-кредити- це своєрідний «товар», який має свою вартість. Продаж цього активу, при правильному підході, могла б принести значну суму для компенсацій вкладникам ліквідованого банку. Будь-який банк, який захотів би «відкусити» серйозну частину на ринку cash-кредитування, із задоволенням купив би якісну частину цього кредитного портфеля.
Практика подібної покупки є: у РФ «Тінькофф банк» купив у «Связной банк» частину карткових кредитів з позитивною кредитною історією. «Связной банк» очікував відкликання ліцензії з боку регулятора і «продав» «Тінькофф банку» близько 70 тис клієнтів. Через місяць «Тінькофф банк» заявив про покупку більш великого пакета карткових кредитів. За різними оцінками, у другій угоді могло фігурувати вже більше 200 тис позичальників.
У непростій ситуації з вкладниками «Дельти», ФГВФО повинен використовувати будь-яке законне джерело або спосіб наповнення свого бюджету для компенсацій вкладникам цього банку. Варто побажати, вкладникам «Дельти» використовувати всі можливі способи компенсації по максимуму і, на майбутнє, вибирати тільки надійні банки України.
Роман Донський, співзасновник сервіса depozitka.com.ua
За матеріалами:
Файненс.ЮА
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас