Реальна ціна газу: Експерти провели розрахунки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Реальна ціна газу: Експерти провели розрахунки

Енергетика
5877
Економічно обґрунтована ціна кубометра природного газу на сьогоднішній день складає близько 8000 гривень.
Про це розповів співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич та заступник директора науково-технічного центру “Психея” Геннадій Рябцев.
Як розповів Марунич, “з точки зору маржиналистської (теорії цінностей) – під вісім тисяч”. Методологія підрахунку така: “250 доларів – середня ціна, курс – 22 гривні за долар, транспорт до кордону з Україною – близько 30 доларів, в Україні – близько 700 гривень. Плюс 20% ПДВ, плюс 4% надбавка” Нафтогазу “при продажу” .
“Все залежить від того, яка ціна газу за імпортним паритетом, який курс”, – зауважив Рябцев. Тому ціна може варіюватися. Але станом на сьогодні кубометр газу повинен коштувати близько 8000 гривень, – сказав експерт.
У той же час Рябцев підкреслив: “Але популістський підхід, коли кажуть, що тариф потрібно знижувати, оскільки у нас є дешевий український газ, може призвести до того, що у нас українського газу взагалі не буде”.
При цьому “у структурі цього тарифу вартість видобутку становить близько 7%”, – додав він.
Таким чином, “навіть якщо добувати український газ за нуль доларів за тисячу кубометрів, тариф, відповідно до розрахунків популістських політиків, може знизитися тільки на 7%”.
За матеріалами:
Обозреватель
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас