"Сектор газу": Сьогодні набуває чинності новий закон про ринок газу і починають діяти нові тарифи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Сектор газу": Сьогодні набуває чинності новий закон про ринок газу і починають діяти нові тарифи

Енергетика
2280
Новий закон про ринок газу, який передбачає відділення функцій оператора від функцій тих, хто видобуває газ, і постачальників, вводиться в дію 1 жовтня.
Напередодні прем’єр-міністр Арсеній Яценюк зазначав, що згідно з новим законом про ринок газу, “Нафтогаз” втратить монополію щодо поставок і продажу газу.
Президент України Петро Порошенко підписав закон про ринок природного газу 5 травня.
Відзначається, що цей закон, який Верховна Рада ухвалила 9 квітня, визначає правові засади функціонування ринку природного газу України і покликаний створити ефективне конкурентне середовище на ринку природного газу з урахуванням основних вимог законодавства ЄС.
Законом № 329-VIII встановлено, що ринок природного газу заснований на принципах вільної конкуренції, захисту прав споживачів та безпеки поставок природного газу, а також здатний до інтеграції з ринками природного газу держав – сторін Енергетичного Співтовариства, в тому числі шляхом створення регіональних ринків природного газу.
Закон “Про ринок природного газу” закріплює сформовані в Євросоюзі, економічно обґрунтовані підходи до організації роботи газового ринку та передбачає відокремлення функцій оператора від функцій тих, хто видобуває газ, і постачальників, чітке визначення функцій держави і незалежність регулятора, а також вільне ціноутворення.
Законопроект був розроблений Міністерством енергетики та вугільної промисловості України разом з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері електроенергетики і комунальних послуг та Національною акціонерною компанією “Нафтогаз України” на виконання державної політики імплементації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.
Також, з 1 жовтня в Україні починають діяти зимові тарифи на газ для населення.
Згідно з документом, для індивідуального опалення або комплексного споживання (індивідуальне опалення, приготування їжі та/або підігрів води) в період з 1 жовтня по 30 квітня включно ціна за обсяг, спожитий до 200 куб. м природного газу на місяць включно, складе 3,6 тис. грн за 1 тис. кубометрів.
При цьому, згідно з постановою, в цей період ціна за обсяг, спожитий понад 200 куб. м газу на місяць, встановлена на рівні 7,188 тис. грн за 1 тис. кубометрів.
Цифри вказані з урахуванням наявності лічильників.
Напередодні прем’єр А.Яценюк повідомив, що Кабмін відповідно до повноважень, наданих новим законом про ринок газу, приймає рішення про надання соціальної норми в обсязі 200 кубічних метрів газу за ціною 3,6 тис. грн за 1 тис. кубометрів для всіх домогосподарств, які використовують природний газ для опалення.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас