Подкаст 75: Сек'юритизація допоможе вирішити проблеми поганих кредитів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555
БІЗНЕС

Подкаст 75: Сек'юритизація допоможе вирішити проблеми поганих кредитів

908
В новому випуску подкастів на Finance.UA, ведучі – Юлія Бондар та Станіслав Дубко, а також запрошений гість – експерт в області інструментів фінансового ринку Сергій Волков, обговорили передумови і перспективи запуску механізму сек’юритизації активів в Україні.
Український досвід сек’юритизації поки обмежений випусками іпотечних облігацій, які за останні 10 років здійснили ряд українських банків. Поява цього інструменту стала можливою завдяки появі профільного закону (про іпотечні облігації), а також наявності в портфелях банків-оригінаторів достатнього обсягу однорідних іпотечних кредитів, які могли бути упаковані в інструменти структурного фінансування.
На думку Сергія Волкова, в поточних ринкових умовах найбільш перспективним сегментом для використання сек’юритизації є проблемні кредити банків. Структуризація випусків з виділенням більш надійних «старших» траншів і проблемної частини кредитів (у вигляді субординованих траншів) дозволить банкам залучити додаткові ресурси від випуску сек’юритизованих цінних паперів і очистити свої баланси від проблемних кредитів без негативних податкових наслідків.
Сергій також звернув увагу на важливість швидкого прийняття відповідних законів, зокрема законопроекту 2784 (про облігації, забезпечені відокремленими активами).
Ведучий Станіслав погодився з тим, що для перезавантаження облігаційного ринку, який постраждав від великої кількості дефолтів, необхідно спочатку запустити боргові інструменти, що мають забезпечення та інші вбудовані механізми мінімізації ризиків інвестора. Тільки після цього на ринок зможуть повернутися емітенти незабезпечених облігацій.
Ведучі та гість подкасту також розібралися в тому, які уроки повинна винести Україна з обширного міжнародного досвіду випуску інструментів структурного фінансування, та обговорили нові вимоги, які висувають регулятори фінансових ринків до рейтингових агентств, що присвоюють кредитні рейтинги випускам таких цінних паперів.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас