НБУ повідомив, які зобов'язання банку "Фінанси та Кредит" перед вкладниками — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ повідомив, які зобов'язання банку "Фінанси та Кредит" перед вкладниками

Кредит&Депозит
3204
Банк “Фінанси та Кредит” (Київ) має зобов’язання перед 0,5 млн вкладниками на загальну суму понад 17 млрд грн, повідомляється на сторінці в “Фейсбуці” Національного банку України (НБУ).
Згідно з повідомленням 1 вересня відбулася зустріч керівництва банку з групою вкладників по поверненню депозитних коштів, ініційована регулятором.
“Банк має намір досягти повного врегулювання заборгованості перед вкладниками. Зараз банк проводить роботу з часткової реструктуризації боргів і підвищення ліквідності”, – сказав на зустрічі глава правління банку “Фінанси та Кредит” Віктор Голуб, слова якого наводяться в повідомленні.
Як зазначає регулятор, під час зустрічі досягнута домовленість з розробки найближчим часом графіка поступового повернення депозитів за договорами, термін дії яких вже закінчився.
Як повідомлялося, банк “Фінанси та Кредит” виконав план капіталізації, який є складовою частиною його програми фінансового оздоровлення від 25 травня 2015 року, погодженої Національним банком України, затвердивши позачерговими зборами акціонерів 17 серпня збільшення статутного капіталу ще на 2,5 млрд грн – до 7,888 млрд грн.
Нацбанк нагадав, що в березні банк “Фінанси та Кредит” збільшив статутний капітал на 0,616 млрд грн, у червні – на 1,972 млрд грн.
При цьому регулятор вказав, що банк поліпшив показники ліквідності, провів часткову реструктуризацію боргів і зменшив обсяг кредитів пов’язаним особам на 3,6 млрд грн.
Нацбанк в лютому і червні 2015 року брав рішення про підтримку ліквідності банку і надання йому під персональну гарантію К.Жеваго і запорука цілісних майнових комплексів стабілізаційних кредитів відповідно на 700 млн грн і 750 млн грн (дворічний кредит на 750 млн грн був отриманий 12 червня) . Підставою для цього була докапіталізація фінустанови акціонерами в 2014-2015 рр., а також плани подальшої докапіталізації. Зокрема, згідно піврічного звіту Ferrexpo, основний акціонер “Фінанси та Кредит” в червні збільшив його акціонерний капітал на 1,97 млрд грн.
У середині липня поточного року глава НБУ В.Гонтарева повідомила, що цей акціонер також взяв на себе зобов’язання конвертувати в капітал 1,5 млрд грн депозитів великих юридичних і фізичних осіб, а також погасити 4 млрд грн кредитів, виданих інсайдерам, що повинно стабілізувати ситуацію у банку.
Як уточнюється в меморандумі української влади з МВФ, щоб забезпечити довіру до процесу рекапіталізації, акціонери цього банку заблокували в ньому кошти обсягом в 2,5 млрд грн, які невідкладно конвертуються в субординований борг до 30 вересня на випадок, якщо заплановане продовження позики субординованого боргу (дія якого закінчується 30 вересня) не відбудеться або якщо продовжений позика не буде відповідати критеріям для зарахування в якості капіталу банку. “Це зобов’язання з боку кредиторів є остаточним і не підлягає відкликанню”, – наголошувалося в документі.
Крім того згідно піврічного звіту Ferrexpo, компанія на 1 липня тримала на рахунках у банку “Фінанси та Кредит” $165, 38 млн в порівнянні з $161, 470 млн на початок року і $155, 420 млн на 1 липня 2014 року.
Банк “Фінанси та Кредит” засновано в 1990 році. Його основним бенефіціаром виступає український бізнесмен, народний депутат, мажоритарій і CEO гірничорудної компанії Ferrexpo Костянтин Жеваго.
За розміром загальних активів на 1 липня 2015 банк “Фінанси та Кредит” займав 10-е місце (38,88 млрд грн) серед 127 діючих у країні банків.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас