Девальвація тенге несе додаткові загрози банківському сектору Казахстану, - S&P — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Девальвація тенге несе додаткові загрози банківському сектору Казахстану, - S&P

Валюта
425
Девальвація тенге, швидше за все, обмежить перспективи розвитку банківського сектора Казахстану, вже ослабленого внаслідок уповільнення економічного зростання через недавнього падіння цін на нафту, вважають експерти міжнародного рейтингового агентства Standard &Poor’s (S&P).
“За нашими прогнозами, казахстанські банки можуть виявитися схильні до ризиків, пов’язаних як з волатильністю депозитів клієнтів, так і з обмеженням можливостей для інвестування валютних коштів в активи, що характеризуються одночасно достатнім рівнем дохідності та прийнятним рівнем кредитного ризику”, – йдеться в повідомленні агентства.
Аналітики вважають, що в найближчі один-два роки кредитні ризики банківського сектору Казахстану будуть зростати, враховуючи погіршення макроекономічного середовища і ослаблення національної валюти, а в другому півріччі 2015 джерела фондування банків у національній валюті як і раніше будуть обмежені, незважаючи на заходи, що вживаються урядом для поліпшення ситуації.
“Ми вважаємо, що значна невідповідність активів і зобов’язань казахстанських банків по валютах, швидше за все, ускладнить їх подальший розвиток, враховуючи відсутність доступних ринкових інструментів для хеджування валютних ризиків в довгостроковій перспективі. Ми очікуємо, що в 2015 році зростання кредитування буде близьке до нуля в номінальному вираженні (з урахуванням поправки на висновок БТА банку з банківської системи) “, – йдеться в повідомленні.
Разом з тим аналітики очікують, що банки малої і середньої величини, що демонстрували швидке зростання в останні роки, будуть підтримувати темпи зростання кредитних портфелів на рівні приблизно 20% в 2015 році з урахуванням переоцінки активів в іноземній валюті. На нашу думку, це може призвести до подальшого накопичення кредитних ризиків на балансах банків, беручи до уваги ослаблення кредитоспроможності позичальників в Казахстані в дедалі гірших економічних умовах.
В даний час рейтинги Standard&Poor’s мають 19 комерційних банків Казахстану. На думку агентства, банківська система країни схильна дуже високим ризикам, що відображено в оцінках економічного і галузевого ризику на рівні “8” (за шкалою від “1” до “10”, де “1” – мінімальний ризик, а “10” – максимальний). Крім того, S&P відзначає негативну тенденцію зміни галузевого ризику.
Частка валютного кредитування в казахстанському банківському секторі є високою в міжнародному порівнянні, як і в інших країнах, що розвиваються, зокрема, в Азербайджані та Нігерії.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас