Подкаст 69: Приватизація державних підприємств. Кому це вигідно? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555
БІЗНЕС

Подкаст 69: Приватизація державних підприємств. Кому це вигідно?

742
В сьогоднішньому випуску подкастів Finance.UA, ведучі Юлія Бондар та Станіслав Дубко розбиралися з приватизацією державних підприємств. Раніше стало відомо, що приватизації в цьому році підлягають держпакети акцій більше 300 об’єктів, а бюджетні надходження від цього плануються на рівні 17 мільярдів гривень. Тим не менш, на сьогодні від приватизації держава отримала лише 115 млн. гривень (менше ніж 1% від плану).
22 квітня, виступаючи на засіданні спецкомісії Верховної Ради з питань приватизації, Дмитро Парфененко, на той момент в.о. голови Фонду держмайна, сказав:“Існують технологічні терміни з приватизації, встановлені законодавством та підзаконними актами, – це мінімум півроку. Якщо ми стартуємо в травні, то в кращому випадку гроші будуть під ялинку. А якщо затягнеться, то перейде на наступний рік”.
Ведучій Станіслав також вважає, що продати 300 об’єктів в встановлені терміни нереально, і до кінця року може бути продано лише кілька державних підприємств. Тим не менш, виконати план щодо надходжень до бюджету можливо навіть у випадку продажу 2-3 найбільших підприємств, за умови їх якісної передпродажної підготовки. Але більш важливим є не отримати певні кошти в бюджет, а забезпечити появу ефективного власника для цих підприємств. Українському уряду потрібно подумати над стратегічним планом, як правильно підготувати до продажу підприємства і з яких розпочати.
Ведучі також обговорили які кроки може зробити держава, щоб підвищити рівень корпоративного управління в тих підприємствах, які залишаться в державної власності. Важливим є не тільки забезпечити прозору процедуру призначення керівника, але і наявність професійних незалежних директорів в наглядовый раді держкомпанії.
Наразі стало відомо, що уряд України до жовтня представить список потенційних компаній для приватизації згідно з оновленим меморандумом про співпрацю з Міжнародним валютним фондом. Пріоритетними для приватизації в 2015 році визначені Центренерго, Одеський припортовий завод і шість електропостачальних компаній.
Хронометраж – 50:57
Новини – 00:47
Головна тема – 9:01
Від зарплати до зарплати –46:10
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас