5 речей, які Ви повинні врахувати, якщо збираєтеся піти на неоплачуване стажування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

5 речей, які Ви повинні врахувати, якщо збираєтеся піти на неоплачуване стажування

Особисті фінанси
2257
Колись диплом надавав доступ до робочих місць початкового рівня, які могли забезпечити відносно стабільною роботою з наявністю медичної страховки і оплатою раз на два тижні.
Але за останнє десятиліття стажування стало звичною справою: випустили з коледжу, пройти низькооплачуване або ж зовсім безкоштовне стажування у сфері своєї діяльності, що повинно після відкрити врата в перспективне майбутнє і привести до високооплачуваної роботи буквально через кілька місяців.
“Це лише частина всіх очікувань”, – вважає письменниця і дослідник Міа Токумітцу, чия книга “Роби те, що любиш: і інша брехня про щастя і успіх” руйнує міфи про сучасну культуру праці. “Поки Ви не підете в юридичну школу або по якомусь іншому” ясному шляху “, Ви повинні пройти стажування. Так передбачається “.
Стажування є одним із проявів того, що дослідники Кетлін Кюн і Томас Ф. Корриган називають “надією праці”, пояснює Токумітцу, яку вони визначають як некомпенсовану роботу, яка часто виконується в обмін на досвід і “підживлення” для надій, що справжня робота піде потім .
Але є одне, що ускладнює фактор: “Це не завжди відповідає дійсності, – повідомляє Токумітцу – незважаючи на різний спектр потенційних небезпек, найвагомішим тут є ризик того, що і мало оплачувана і неоплачувана практика тягне зарплату вниз – стажування дійсно може перешкоджати Вашій кар’єрі”.
“Також як і мені потрібні стажисти, ви, у свою чергу, потребуєте рекомендаційних листів, а такого роду зв’язки дійсно можуть допомогти”, – вважає вона. Так що, як би там не було, факт залишається фактом: Вам варто пройти стажування.
Якщо Ви все-таки вирішили стажуватися, і робите це навмисно, – підкреслює Токумітцу – Ви повинні розглянути наступні моменти перш, ніж підписати угоду про стажування:
“Чи можу я дозволити собі стажування?”
Дійсно, чи можете Ви повністю підтримати себе у цьому рішенні? “- Запитує Токумітцу. Чи не доведеться влазити в борги? Ви готові до цього? Якщо Ви збираєтеся спиратися на інші джерела фінансової підтримки – Ваші заощадження, Ваш партнер, Ваші батьки – як багато грошей Ви готові взяти? І чим Ви готові пожертвувати, щоб потім повернути борги?
“Подумайте про тривалість”, – радить Токумітцу. “Можливо, Ви протримайтеся кілька місяців, але не цілий рік”.
“Які матеріальні переваги я збираюся отримати з цього?”
“Якщо це не гроші, і тим більше не дуже великі гроші, то запитайте себе: які матеріальні вигоди Ви збираєтеся витягти з процесу стажування”, – говорить Токумітцу. Це легко припустити, так як Ви, не будучи оплачуваною, повинні придбавати щось варте іншого роду. Але це не непорушне правило: може бути, а може і не бути в рівній мірі.
“Мені здається, люди буквально втрачають голову, коли бачать знамените ім’я”, – каже вона, але коли ти один з п’ятдесяти стажистів і займаєшся цим вже протягом 6 місяців, плануючи закінчити все просто отриманням рекомендаційного листа, це найбільше і знамените ім’я навряд чи варто Вашого часу. Подумайте про те, кого зустрінете і які будуть Ваші завдання. Отримайте Ви змістовні рекомендації, істотні можливості? Реальне кар’єрне спонсорство? Чи будуть у Вас можливості виділитися серед стажерів на Вашому полі діяльності?
Прихильність до роботи, якої б Ви хотіли займатися в майбутньому, зрозуміло, зможе стати в нагоді, але однієї її недостатньо.
(Також варто зауважити: ці питання варто поставити на співбесіді. “Ви маєте на це всі права”, – запевняє Токумітцу.)
“Як довго я збираюся бути стажистом?”
Токумітцу вказує на статтю з “New York Times” за 2014 про так званих постійних стажерів – освічених людей покоління “Y”, які знайшли себе в нескінченному круговороті стажування та без перспектив оплачуваної роботи на горизонті. Навіть якщо Ви вирішили зайнятися стажуванням зараз, так як є хороший шанс, запам’ятайте: цей шлях не може тривати вічно.
Щоб провести риску під вищесказаним, варто звернути увагу на недавні дослідження від “Fed” і надруковані “The Washington Post”: Ваші перші десять років на ринку праці формують потенціал Вашого заробітку на все життя “.
Головний посил тут повинен полягати в тому, що якщо Ви намагаєтеся проштовхнутися, ретельно працюєте і платите за рахунками, Ви безсумнівно досягнете успіху. Але от “Fed” говорить абсолютно протилежне. “Якщо Ви продовжуєте робити все це і, по суті, все, що Ви робите в це перше десятиліття свого трудового стажу, то Ви просто обманюєте своє власне майбутнє”, – говорить Токумітцу.
“Розумію я, як буду захищений юридично? (Або не захищений?)”
“Зрозумійте, що коли Ви погоджуєтесь на неоплачуване стажування, Ви по суті відмовляєтеся від основних прав на захист Вашої праці, які просто не покривають стажистів”, – попереджає Токумітцу.
Швидше за все, у Вас не буде правового захисту, якщо Ви відчуєте сексуальне домагання на робочому місці, знущання на расовій основі або ж на основі сексуальної орієнтації, інвалідності або вагітності – пояснює Токумітцу. “Навряд чи це зможе переконати більшість стажистів, але, тим не менш, дуже важливо, щоб вони були обізнані про це”.
“Чи розглянув я інші варіанти?”
Зрештою, нехай стажування і є варіантом, цей варіант – не єдиний, і, залежно від обставин, цілком можливо, що інший шлях міг би послужити Вам не гіршу службу, а можливо навіть кращу, ніж стажування.
Влаштуватися на оплачувану роботу в сфері обслуговування або роздрібної торгівлі і одночасно займатися своїми власними проектами у вільний час – це може не збігатися з вашими мріями, але Токумітцу наполягає, що такий варіант теж працює.
“Те, що Ви можете отримати від такої роботи, це не тільки заробіток, але й зміну, яка все одно в підсумку має свій кінець”, – зауважує Токумітцу. “Ваш час закінчується – і все”. Вона визнає, що це не просто, але в той же час припускає, що це могло б бути альтернативним варіантів заробляти гроші, щоб просто оплачувати рахунки, поки Ви рухаєтеся до своєї головної мети.
Так, це може здаватися ризикованим – встати на сумнівний шлях до успіху “білого комірця”, що не є необгрунтованим хвилюванням, але вкласти всі зусилля в мінімально оплачуване стажування із зайнятістю в 50 годин на тиждень грозить не меншими ризиками. Ми просто схильні забувати про це.
Мабуть, ось який висновок можна зробити з усього вищесказаного: стажування має право на існування, як можна припустити з слів Токумітцу. Просто тут немає гарантій. “Правда в тому, що стажування може бути корисним”, – говорить вона. Але що щодо іншої правди? “Найчастіше цього не відбувається”. Хитрість полягає в тому, щоб зважувати ризики, що означає завжди бути насторожі.
Рейчел Шугар, Business Insider
Переклад: Анастасія Дубко
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас