Українці створюють суперміцну броню вартістю в $4000 за "квадрат" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українці створюють суперміцну броню вартістю в $4000 за "квадрат"

Технології&Авто
1706
Харківські вчені придумали, як посилити захист військових машин.
У місцевому Інституті монокристалів зайнялися створенням суперміцної прозорої броні, в основі якої – штучно вирощений сапфір.
Над додатковим захистом скла вчені задумалися, оскільки вражаюча сила куль стає все більше. Директор Інституту монокристалів Ігор Притула запевняє, що сапфір в цьому випадку є унікальним матеріалом. “Він у п’ять разів твердіше за зміцнене скло, і коли куля стикається з сапфіром, вона втрачає свою швидкість, сплющується і руйнується. А останній внутрішній шар броні з монолітного пластику запобігає поширенню осколків в кабіні машини. Таким чином екіпаж залишається неушкодженим”, – пояснив Притула .
За його словами, у Швеції зараз розробляють кулі з надтвердими наконечниками, які пробивають прозору броню з відстані в 2 км. Харківські вчені кинули виклик таким снарядів і до кінця року готові зробити прозору броню, стійку навіть до них. Бронескло вдосконалять за допомогою додаткових шарів сапфіра. При цьому скло від харківських учених відрізняється легкістю. За словами Притули, якщо квадратний метр зміцненого скла важить близько 400 кг, то броні з сапфіром – всього 150 кг. Крім того, другий склопакет тонше, а це особливо важливо для легкої бронетехніки з великими оглядовими вікнами. На оснащення одного БТР потрібно майже квадратний метр сапфіра, який в інституті вирощують за два тижні, ще стільки ж часу йде на обробку. Вартість “квадрата” бронескла становить близько $ 4000.
Розробку харків’ян вже оцінили в Україні – вчені виграли конкурс Національної академії наук. В кінці року прозора броня пройде польові випробування фахівцями Харківського конструкторського бюро ім. Морозова. Це оборонне підприємство вже зацікавилося установкою броні на своїй продукції.
Військовий експерт В’ячеслав Целуйко розробки у сфері бронескла називає важливим напрямком в обороні, яке потрібно розвивати. За його словами, основна проблема броньованого скла полягає в тому, що при масованому обстрілі на них утворюються тріщини, через що погіршується огляд. Вказану вартість прозорої броні для оснащення одного бронетранспртера В’ячеслав Целуйко не вважає такий вже великий, враховуючи, що БТР-4 коштує близько мільйона доларів.
У найближчих планах харківських учених – розробка захисного елементу для оптичних приладів, який дозволить захистити від снайпера систему наведення БТРа або танка. Також на прохання військових в Інституті монокристалів думають над тим, як зробити більш довговічними інфрачервоні фільтри – пристрої, що захищають літаки і вертольоти від попадання ракет самонаведення. “Через інфрачервоний фільтр проходить випромінювання, що імітує вихлоп вертольота. Таким чином пристрій створює помилкові цілі навколо вертольота, і ракета втрачає свій напрямок”, – говорить Ігор Притула. За його словами, зараз вчені працюють над тим, щоб створити спеціальну підкладку для фільтра. І коли фахівці досягнуть успіху, фільтр стане куди менш уразливим для зміни температур і пилу.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас