Нацбанку прогнозують масштабні корупційні скандали — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанку прогнозують масштабні корупційні скандали

Кредит&Депозит
3324
Нацбанк поступово скорочує темпи кредитування банків. Як стало відомо журналістам загальний портфель рефінансування Нацбанку з 1 січня 2015 по 15 червня виріс на 5,8% (6,330 млрд грн) – до 115, 280 млрд грн. Останню цифру регулятор повідомив у відповідь на адвокатський запит Ростислава Кравця.
«Рефінансування банків в нашій країні вже давно стало одним з найбільш корупційних напрямків, і каналом для безконтрольної емісії гривні, що йде в нікуди. Тому й звертає на себе стільки уваги. Причому не тільки адвокатів, а й правоохоронних органів: чого тільки варта останні повідомлення від Генпрокуратури про виведеному за кордон керівництвом Дельта Банку рефінансуванні на 4 млрд грн. Боюся, зловживання при кредитуванні банків не припинятимуться навіть у міру зменшення обсягу кредитування. І повертатися назад банками буде все менше, адже в офіційній відповіді НБУ йдеться не лише про загальному портфелі рефінансування в 115, 280 млрд грн, але ще й тому, що майже 40% з цієї суми припадає на проблемні банки. Як відомо, чиновники з’являються в них, коли там вже нічого стягувати, так що держава не поверне ці гроші », – зазначив Кравець.
Як уточнюється в офіційній відповіді Нацбанку, який потрапив у розпорядження журналістів, на 15 червня 2015 на банки з тимчасовою адміністрацією доводилося 17,67 млрд грн рефінансування, а на ліквідовані банки – 28,04 млрд грн.
Нагадаємо, що найактивніше нацбанкові кредити роздавались в 2014 р: за офіційною інформацією, тоді регулятор виділив рефінансування на 222, 260 млрд грн, а в результаті зміг повернути 18,943 млрд грн. Роком раніше таких позик було надано менше – на 71,5 млрд грн.
Скорочення загальних обсягів рефінансування банківської системи експерти пояснюють не лише відносною стабілізацією банківської системи (люди стали меншими темпами вилучати кошти з рахунків), але також економічною доцільністю і здоровим глуздом, які випливали з підвищення Нацбанком облікової ставки (з 18,5% до 30%) і, відповідно, розцінок на його кредити.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас